ІнАУ: Лобіювання Мінцифри однієї з технологій інтернет-доступу шкодить споживачам, державі та конкурентному ринку

            Мінцифри продовжує кампанію з закликами до переходу споживачів до тих постачальників послуг інтернет-доступу, які використовують технологію xPON. Днями з метою стимулювання такого переходу Міністерство оголосило про розробку мапи провайдерів, які використовують цю технологію.

            В цій ситуації ІнАУ направила звернення до Мінцифри: Лист № 95 від 30.10.2023 Мінцифри щодо негативних наслідків від рекомендації щодо необхідності якнайшвидшого переходу споживачів на PON-мережі.

 

            Асоціація звертає увагу, що беззастережні заклики Міністерства до переходу на PON-технології створюють умови для порушень прав споживачів, які зазвичай не обізнані з особливостями тих чи інших технологій. Це також відволікає обмежені ресурси держави і операторів від забезпечення пріоритетного енергорезервування об’єктів критичної інфраструктури, що погіршує безпеку держави під час війни. Крім того, заклики до використання послуг одних операторів на шкоду іншим порушують умови економічної конкуренції, створюють ґрунт для монополізації ринку і втрати унікальних особливостей українського телекому, що до сьогодні дозволяло йому встояти в умовах російської агресії.

 

            ІнАУ закликає Мінцифри припинити лобіювання однієї технології доступу на шкоду іншій та не вчиняти дій, які можуть нанести непоправної шкоди не лише операторам, які діють у повній відповідності до вимог законодавства, а й абонентам і державі, у складний час не створювати умови протистояння між учасниками ринку, а сприяти їх об’єднанню заради спільної мети – забезпечити стабільність електронних комунікаційних мереж та належну якість послуг.