Лист № 16/1-4 від 17.02.2023 Мінцифри, Держспецзв'язку, НЦУ та Мінрегіону 17.02.2023 щодо припинення неправомірних дій ТОВ «ІНВЕСТБУДГАЛИЧИНА» відносно ТОВ «КОСМОНОВА»

Вихідні реквізити
Вих. № 16/1-4 від 17.02.2023
Відправник
ІнАУ, Інтернет Асоціація України
Отримувач
Міністерство цифрової трансформації України
ДССЗЗІ, Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України
НАЦІОНАЛЬНИЙ ЦЕНТР ОПЕРАТИВНО-ТЕХНІЧНОГО УПРАВЛІННЯ МЕРЕЖАМИ ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙ
Міністерство розвитку громад та територій України

Віцепрем’єр-міністру –

Міністру цифрової трансформації України

ФЕДОРОВУ М.А.

 

Голові Державної служби спеціального

зв’язку та захисту інформації України

ЩИГОЛЮ Ю.Ф.

 

Керівнику Національного центру оперативно-технічного

управління мережами телекомунікацій

ТИТАРЕНКУ О.В.

 

Заступнику Міністра розвитку громад та територій України

ХОЦЯНІВСЬКІЙ Н.В.

 

Копія: Директору ТОВ «ІНВЕСТБУДГАЛИЧИНА»

ЯРОЩУКУ Ю.М.

Вих. № 16/1-4

від 17.02.2023

 

Щодо неправомірних дій ТОВ «ІНВЕСТБУДГАЛИЧИНА»

 

            Інтернет Асоціація України (далі – ІнАУ), яка об’єднує понад 230 суб’єктів господарювання у сфері інформаційно-комунікаційних технологій, значна частина яких є операторами електронних комунікацій, які надають послуги доступу до Інтернету, висловлюємо Вам свою повагу та звертаємося з наступним.

            Відповідно до Статуту, одним із напрямків діяльності ІнАУ є представництво та захист учасників в органах центральної та місцевої влади, інших державних та недержавних установах і організаціях з питань розвитку Інтернету, послуг в мережі Інтернет та ІКТ.

            До ІнАУ надійшло звернення від нашого учасника – ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «КОСМОНОВА» (ЄДРПОУ – 32074513) (далі – ТОВ «КОСМОНОВА», товариство), з проханням допомогти у вирішенні питання, яке виникло з причини розірвання ТОВ «ІНВЕСТБУДГАЛИЧИНА» договорів сервітуту в односторонньому порядку, які укладені з товариством з 01.03.2023, та сприяти приведенню договірних відносин у відповідність до Закону України «Про доступ до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку електронних комунікаційних мереж» (далі – Закон про доступ).

            ТОВ «КОСМОНОВА» повідомляє, що на початку 2023 року ТОВ «ІНВЕСТБУДГАЛИЧИНА» інформувало постачальників електронних комунікаційних послуг (далі – постачальники), які надають послуги в будинках, що знаходяться в управлінні ТОВ «ІНВЕСТБУДГАЛИЧИНА», про встановлення у договорах сервітуту нової щомісячної плати у розмірі 10 грн за одну квартиру, незалежно від того, чи надаються електронні комунікаційні послуги абонентам квартири, чи ні. Одночасно було запропоновано до 31.01.2023 з’явитись в офіс ТОВ «ІНВЕСТБУДГАЛИЧИНА» для підписання додаткових угод до договорів сервітуту, та попереджено, хто з постачальників не підпише такі додаткові угоди з умовами підвищення вартості, то з ними діючі договори сервітуту будуть розірвані.

            ТОВ «КОСМОНОВА» направило до ТОВ «ІНВЕСТБУДГАЛИЧИНА» лист від 30.01.2023 № 1305/01, в якому вказало на невідповідність дій щодо підвищення плати за договорами сервітуту вимогам Закону про доступ та звернулось з проханням відкласти перегляд вартості послуг до припинення (скасування) в Україні воєнного стану.

            Як повідомляє заявник, з 01.02.2023 ТОВ «ІНВЕСТБУДГАЛИЧИНА» закрило для ТОВ «КОСМОНОВА» доступ у деякі будинки, а 14.02.2023 направило листа за № 615 про розірвання в односторонньому порядку договорів сервітуту з 01.03.2023.

            Такі дії відбуваються при тому, що ТОВ «КОСМОНОВА» у цих будинках має абонентів та зобов’язання перед ними у наданні електронних комунікаційних послуг.

            Як зазначає товариство, йому не повідомлено про причини рішення ТОВ «ІНВЕСТБУДГАЛИЧИНА» розірвати договори сервітуту в односторонньому порядку, а також, про це не вказано у листі від 14.02.2023 № 615. Проте, вірогідно, що причина – непогодження підписати додаткові угоди про підвищення вартості сервітуту до 10 грн за одну квартиру.

            Таким чином, складається ситуація, що ТОВ «ІНВЕСТБУДГАЛИЧИНА», ігноруючи вимоги Закону про доступ, зокрема, щодо укладення з постачальниками договорів з доступу та, відповідно, встановлення періодичної плати за доступ у розмірі, не вищому, за встановлений у пункті 3 частини сьомої статті 17 Закону про доступ, позбавляє ТОВ «КОСМОНОВА» права здійснювати законну господарську діяльність з використанням його власного майна, а споживачів позбавляє можливості мати вибір постачальника, користуватись послугами від постачальника, з якими існують тривалі договірні відносини.

            Окремо звертаємо увагу, що ТОВ «ІНВЕСТБУДГАЛИЧИНА» також не надало інформації ані щодо причин підвищення вартості за договорами сервітуту, ані розрахунку плати у розмірі 10 грн за одну квартиру.

            ІнАУ неодноразово звертала увагу на проблему, яка існує у постачальників у взаємовідносинах з ОСББ, управлінськими компаніями з причин того, що останні не виконують Закон про доступ, незважаючи навіть на інтереси співвласників житлових будинків в існуванні конкурентних відносин постачальників, чим для них буде забезпечено вищу якість таких послуг та нижчу ціну. І це не вигадка, це правило здорової конкуренції.

            Невиконання вимог Закону про доступ, позбавлення можливості надавати електронні комунікаційні послуги у межах законодавства та здорової конкуренції між постачальниками, чинити тиск на суб’єкта господарювання, забороняти ведення ним господарської діяльності, підвищувати без будь-якого обґрунтування плату за доступ до інфраструктури для розміщення електронних комунікаційних мереж, що, відповідно, вплине на зростання вартості електронних комунікаційних послуг, в умовах воєнного стану, вважаємо неприпустимим. Дії таких осіб, на наше переконання, повинні бути припинені з боку державних органів.

            НЦУ своїм розпорядженням №245 від 16.05.2022 зобов’язав повідомляти постачальників електронних комунікаційних послуг та/або мереж про спроби підприємствами, установами, організаціями, незалежно від форм власності, розірвати будь-які договірні відносини з постачальниками електронних комунікацій щодо розміщення технічних засобів електронних комунікацій з використанням яких надаються електронні комунікаційні послуги.

            Вочевидь, нами наведено факт незаконних дій ТОВ «ІНВЕСТБУДГАЛИЧИНА» по відношенню до ТОВ «КОСМОНОВА» та споживачів електронних комунікаційних послуг.

            Відповідно до пунктів 1, 2, 4, 7 частини першої статті 107 Закону України «Про електронні комунікаційні послуги», кінцеві користувачі послуг під час отримання електронних комунікаційних послуг мають право на захист своїх прав державою, вільний доступ до електронних комунікаційних послуг, вільний вибір постачальника електронних комунікаційних послуг, своєчасне і якісне одержання електронних комунікаційних послуг на умовах, визначених договором.

            Враховуючи зазначене, просимо:

            Міністерство цифрової трансформації України, Адміністрацію Держспецзв'язку,   Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій, Міністерство розвитку громад та територій України сприяти якнайшвидшому врегулюванню питання з метою недопущення безпідставного припинення договірних відносин між ТОВ «ІНВЕСТБУДГАЛИЧИНА» та ТОВ «КОСМОНОВА», а також, як наслідок, припинення надання ТОВ «КОСМОНОВА» електронних комунікаційних послуг в будинках, що знаходяться в управлінні ТОВ «ІНВЕСТБУДГАЛИЧИНА», позбавлення абонентів отримувати послуги у постачальника, якого вони обрали.

            Одночасно, просимо направити до ТОВ «ІНВЕСТБУДГАЛИЧИНА» листи з роз’ясненнями відносно того, що правові, економічні та організаційні засади забезпечення доступу до інфраструктури об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики, кабельної каналізації електрозв’язку, будинкової розподільної мережі для розташування технічних засобів електронних комунікацій з метою забезпечення розвитку інформаційного суспільства в Україні, регулюються виключно Законом України «Про доступ до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку електронних комунікаційних мереж» та підзаконними нормативно-правовими актами, прийнятими на виконання цього Закону.

            Про результати розгляду нашого звернення просимо повідомити письмово.

 

            Додаток: копія звернення ТОВ «КОСМОНОВА» від 16.02.2023 № 1399/02.

                                   

З повагою

Голова Правління ІНТЕРНЕТ АСОЦІАЦІЇ УКРАЇНИ                             Олександр САВЧУК