Лист № 18/1-2 від 11.03.2024 АМУ та ВАОМС «АСОЦІАЦІЯ ОТГ» щодо недопущення скасування спрощеної системи оподаткування для суб’єктів господарювання у сфері електронних комунікацій, які надають послуги доступу до мережі Інтернет

Вихідні реквізити
Вих. № 18/1-2 від 11.03.2024
Відправник
ІнАУ, Інтернет Асоціація України
Отримувач
ВСЕУКРАЇНСЬКА АСОЦІАЦІЯ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ «АСОЦІАЦІЯ МІСТ УКРАЇНИ»
ВСЕУКРАЇНСЬКА АСОЦІАЦІЯ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ «АСОЦІАЦІЯ ОБ’ЄДНАНИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД»

Керівнику Всеукраїнської асоціації органів місцевого 

самоврядування «АСОЦІАЦІЯ МІСТ УКРАЇНИ»

КЛИЧКУ В.В.

 

Керівнику Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування 

«АСОЦІАЦІЯ ОБ'ЄДНАНИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД»

КОРІННОМУ О.О.

Вих. № 18/1-2

від 11.03.2024

 

            Інтернет Асоціація України (ІнАУ), до складу якої входить понад 220 суб’єктів господарювання у сфері інформаційно-комунікаційних технологій, значна частина яких є постачальниками електронних комунікаційних мереж та/або послуг, які надають послуги доступу до мережі Інтернет, висловлюємо Вам свою повагу та звертаємося з наступною пропозицією.

            На сьогодні Податковим кодексом України (ПКУ) встановлено можливість сплати єдиного податку, тобто, кожна юридична особа чи фізична особа-підприємець (ФОП) може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам, встановленим у пунктах 291.3, 291.5 статті 291 Глави I Розділу XIV ПКУ, та реєструється платником єдиного податку у встановленому порядку.

            Відповідно до статті 10 ПКУ єдиний податок належить до місцевих податків та, згідно зі статтею 64 Бюджетного кодексу України, єдиний податок зараховується до складу доходів загального фонду бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад.

            Загальновідомим фактом є те, що місцеві податки та збори є одним із дієвих механізмів формування бюджетів органів місцевого самоврядування та основним джерелом соціального та економічного розвитку не лише територіальних громад, а й країни в цілому.

            Відповідно до статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування» виключно сільська, селищна, міська ради на пленарних засіданнях затверджують місцевий бюджет, вносять до нього зміни, затверджують звіт про виконання бюджету, а також ухвалюють рішення щодо передачі коштів з відповідного місцевого бюджету. Тобто, територіальна громада може прогнозувати орієнтовну суму надходжень в місцевий бюджет від сплати єдиного податку та, відповідно, на які потреби громади ці кошти можна витратити. Тим більше, вважаємо, що за умов проведеної адміністративно-територіальної реформи в Україні, яка полягає у наданні більших повноважень органам місцевого самоврядування, джерела наповнення місцевих бюджетів, можливо, навпаки, повинні збільшуватись, а не зменшуватись.

            Разом з цим, як ми спостерігаємо з офіційної позиції та дій органів влади України, зокрема Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України, Державної податкової служби України (ДПС України), Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, то їх політики направлені на скорочення переліку видів діяльності та суб’єктів господарювання, які можуть застосовувати спрощену систему оподаткування, а то й взагалі - на ліквідацію спрощеної системи оподаткування та, як наслідок, можливого припинення надходжень від сплати єдиного податку до місцевих бюджетів. 

            Зокрема, Кабінет Міністрів України своїм розпорядженням від 27 грудня 2023 року № 1218-р схвалив Національну стратегію доходів до 2030 року (далі – Національна стратегія), де одним із заходів податкової політики передбачено реформувати спрощену систему оподаткування.

            Змінилась і позиція ДПС України, зокрема, наприклад, відносно операторів електронних комунікацій (постачальників електронних комунікаційних послуг та/або мереж), в т.ч. які надають послугу доступу до мережі Інтернет, та їм забороняють використовувати спрощену систему оподаткування, анулюючи реєстрації платника єдиного податку та виключаючи з Реєстру платників єдиного податку. 

            При цьому, за офіційними даними управлінь ДПС України та Міністерства фінансів України, надходження від платників єдиного податку становлять значну питому вагу у загальних доходах до фондів місцевих бюджетів та розміри цих надходжень є суттєвими, попри складні економічні умови у період дії правового режиму воєнного стану в Україні та, як вірно вказала ДПС України, стабільних джерел наповнення бюджету. З огляду на що можна зробити висновок, що єдиний податок є одним із найбільш важливих із місцевих податків для наповнення місцевих бюджетів, а також є показником сприяння державою розвитку малого та середнього підприємництва на території територіальних громад.

            Наприклад, за даними Головного управління ДПС у Миколаївській області, «станом на 27.02.2024 від фізичних осіб-підприємців, які використовують спрощену систему оподаткування, до місцевих бюджетів надійшло 222,6 млн грн єдиного податку, що на 98 млн грн більше, ніж на відповідну дату минулого року.». Головне управління ДПС у Тернопільській області також повідомляє, що «упродовж 2023 року суб’єкти господарювання, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, спрямували до місцевих скарбниць Тернопільщини понад мільярд гривень єдиного податку. Порівняно з аналогічним періодом минулого року надходження цього платежу зросли на 91,1 млн гривень.». «З початку року до місцевих бюджетів Вінниччини надійшло 1 млрд 173,4 млн грн податкових платежів, з яких єдиний податок – близько 242 млн грн» йдеться у повідомленні Головного управління ДПС у Вінницькій області, опублікованому 15 лютого 2024 року. «Що ж до місцевих бюджетів області, то в січні 2024 року прикарпатці сплатили до них майже 744 мільйони гривень. Традиційно найбільше, а це дві третини усіх надходжень, склав ПДФО – 431,8 мільйона гривень, затим єдиний податок – 169,8 мільйона гривень та майнові податки – 97,2 мільйона гривень» – йдеться у повідомленні Головного управління ДПС в Івано-Франківській області, опублікованому 12 лютого 2024 року. «Протягом 2023 року до місцевих бюджетів Дніпропетровщини від платників єдиного податку надійшло понад 4,7 млрд гривень» зазначила в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області і т.д.

            Міністерство фінансів України у своїй довідці щодо виконання доходів загального фонду місцевих бюджетів за січень - лютий 2024 року без урахування непідконтрольних Україні територій до 24.02.2022, яка розміщена на офіційному вебсайті у розділі «Виконання доходів місцевих бюджетів», також вказує, що надходження єдиного податку склали 14 769,8 млн грн, збільшення надходжень проти січня-лютого 2023 року становить +42,0%, або на 4 369,1 млн грн більше. А в довідці за 2023 рік зазначено, що за 2023 рік надходження єдиного податку склали 55 770,4 млн грн, збільшення надходжень проти 2022 року становить + 18,2%, або на 8 598,7 млн грн більше. 

            А Державна податкова служба України, у повідомленні, опублікованому 21 червня 2023 року, https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/685975.html, зазначає: «На сьогодні одним із вагомих і стабільних джерел наповнення бюджету держави є сплата податків фізичними особами – підприємцями… незважаючи на складні економічні умови, підприємцями – платниками єдиного податку забезпечено надходження єдиного податку в цілому по Україні за п’ять місяців 2023 року в сумі 15,2 млрд грн».

            Слід зазначити, що спрощена система оподаткування, обліку та звітності – це не лише єдиний податок, а й особливий механізм справляння податків і зборів та ведення обліку та звітності, що, відповідно, зручно, коли обсяги виробництва товарів чи надання послуг є незначними та обмежуються територією виключно певного населеного пункту – села, селища чи міста. Тому неможливо прогнозувати, чи розвиватимуться суб’єкти господарювання після їх зобов’язання державою перейти на загальну систему оподаткування чи просто ліквідуються, тим більше за нинішніх економічних умовах в країні, відсутності кадрів і т.д. 

            В ІнАУ проаналізували положення Національної стратегії та не виявили там даних, наскільки суттєво заплановано збільшити надходження доходів державного бюджету внаслідок податкового реформування, а фактично заборони спрощеної системи оподаткування для малого підприємництва, не вказано прогнози стосовно того, чи вплине реформування на те, що деякий бізнес взагалі зупиниться (ліквідується), бо підприємцям буде невигідно сплачувати високі рівні податків, інвестувати додаткові власні кошти на реалізацію вимог чергової податкової реформи від держави, обтяжувати себе додатковим клопотом щодо складання звітностей, відповідей на різноманітні запити, пояснення тощо. Тобто, розробниками Національної стратегії не прораховано, який вплив податкова реформа матиме на зайнятість населення, чи не відбудеться черговий відтік громадян України працевлаштовуватись закордоном, релокація бізнесу, а також який наслідок це матиме на доходи місцевих бюджетів.

            Крім вищенаведеного, слід згадати, що Законом України «Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні» визначено, що основними напрямами державної політики у сфері розвитку малого і середнього підприємництва в Україні, зокрема, є:

  • удосконалення та спрощення порядку ведення обліку в цілях оподаткування;

  • запровадження спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності для суб’єктів малого підприємництва, що відповідають критеріям, встановленим у податковому законодавстві.

            Проте, у Національній стратегії ці положення діючого Закону не враховано. 

            До складу Інтернет Асоціації України входить значна частина операторів електронних комунікацій, які надають послуги доступу до Інтернету, є суб’єктами мікро- та малого підприємництва та використовують спрощену систему оподаткування.

            Реалізуючи свою діяльність понад 20 років, спостерігаючи за розвитком сфери, можемо стверджувати про те, що швидкий розвиток послуг доступу до мережі Інтернет в Україні, їх висока якість та доступні ціни для споживача, якраз і відбулись за рахунок відсутності встановлених у нормативно-правових актах адміністративних бар’єрів для входження на цей ринок, була відсутня надмірна зарегульованість сфери телекомунікацій.

            Ці чинники та відносно лояльна податкова політика держави шляхом впровадження спрощеної системи оподаткування для суб’єктів підприємництва і стали запорукою розвинутого висококонкурентного середовища у сфері електронних комунікацій, що, відповідно, забезпечує споживачу можливість вибору постачальника електронних комунікаційних послуг та стримує застосування надавачами послуг непомірно високих тарифів на послуги доступу до мережі Інтернет.

            Проте, «нова податкова політика», яка планується до впровадження, зруйнує існуючий ринок електронних комунікацій, що «позитивно» спрацює виключно для створення монопольних утворень у цій сфері, а це - підвищення вартості послуг для абонентів. Не виключено, що такі наслідки відбудуться і в інших сферах економіки.

            З метою недопущення впровадження непрогнозованої податкової реформи та заборони спрощеної системи оподаткування для суб’єктів господарювання у сфері електронних комунікацій, які надають послуги доступу до мережі Інтернет, ІнАУ листом від 01.02.2024 №8 вже зверталась до Прем’єр-міністра України Шмигаля Д.А. з пропозиціями внести відповідні зміни (доповнення) до Національної стратегії.

            Також ІнАУ, листом №17/1-34 від 05.03.2024, звернулась до членів Експертної ради з питань підготовки узагальнюючих податкових консультацій при Міністерстві фінансів України, засідання якої заплановане на 21.03.2024, зупинити ініціативу ДПС щодо скасування спрощеної системи оподаткування для малого бізнесу у сфері доступу до мережі Інтернет, як таку, що порушує законодавство України, шкодить національним інтересам держави і призведе до невдоволення абонентів і розхитування ситуації на вітчизняному ринку інтернет-доступу.

            Наразі, звертаємось також і до Вас з проханням звернути особливу увагу на потенційну можливість зменшення доходів до місцевих бюджетів за рахунок обмеження/заборони спрощеної системи оподаткування для суб’єктів господарювання, скорочення робочих місць та збільшення кількості безробітних осіб, що може бути наслідком податкової політики в Україні, та звернутись до ДПС України та Міністерства фінансів України задля запобігання таким наслідкам.

            Про результати розгляду нашого звернення просимо повідомити письмово.

 

З повагою

Голова Правління ІНТЕРНЕТ АСОЦІАЦІЇ УКРАЇНИ                                Олександр САВЧУК