Відкрита заява Інтернет Асоціації України щодо інтернет-доступу споживачів під час можливих блекаутів

            Попри всі зусилля наших військових і енергетиків, влада попереджає українців про можливі проблеми з енергоживленням цієї зими, і, відповідно, з інтернет-доступом.

            Телеком-оператори вклали значні кошти в модернізацію і підвищення енергостійкості своїх мереж. Йдеться як про волоконно-оптичні мережі PON (Passive Optical Network), так і про класичні Ethernet-технології, які на сьогодні використовує більшість абонентів.

            Останнім часом в публічному просторі поширюються заклики, в тому числі і від посадовців, щодо необхідності переходу з Ethernet на PON-мережі, як більш енергонезалежні. Насправді ж кожна з цих технологій має свої переваги і недоліки в умовах знеструмлення.

            Отже, що має знати споживач, щоб залишатись на зв’язку навіть під час блекаутів?

            PON-мережі не потребують наявності комутатора безпосередньо у будинку, тому джерела резервного живлення можуть бути використані оператором дещо ефективніше. Проте в будь-якому разі оператори не зможуть живити своє обладнання в умовах знеструмлення тривалий час, і це не залежить від технології мереж. І при цьому споживачу PON-мережі треба забезпечити більше резервування зі свого боку – він має додатково встановити і забезпечити аварійне живлення PON-модема. Разом з wi-fi-роутером це вимагатиме близько 30 Ватт. Навіть потужний повербанк не витримає і кількох годин такого навантаження, тому при використанні цієї технології абоненту краще розраховувати на власний електрогенератор або зарядну станцію.

            Ethernet-мережі у більшості операторів також вже обладнані засобами резервного живлення, які здатні забезпечити подачу сигналу до 8 годин, інколи навіть більше. При Ethernet-доступі відпадає потреба у придбанні і енергоживленні додаткового PON-модема. Навіть використання wi-fi-роутера і, відповідно, повербанку не обов’язкове, оскільки Ethernet-кабель можна безпосередньо підключити до ноутбука. Цілком можливо, що таке рішення влаштує значну кількість споживачів. Перевагою Ethernet-технології є також менша залежність якості сигналу від відстані до комутатора. Тому рішення на базі Ethernet може бути оптимальним для значної кількості споживачів. 

            Інформацію про наявність резервного живлення і приблизний час роботи мережі в умовах знеструмлення можна отримати у вашого PON- або Ethernet-провайдера. Адже і та, і інша технологія не працюватиме без такого резервування під час блекауту.

            Вітчизняний ринок інтернет-доступу один з найбільш конкурентних у світі, його основу складає малий та середній бізнес. Це є передумовою його сталості і стійкості під час війни, весь світ зараз вивчає та переймає наш досвід. В інтересах суспільства не допустити монополізації цього ринку. Зі свого боку, українські оператори електронних комунікацій зроблять все можливе і неможливе, щоб забезпечити зв’язком та інтернет-доступом своїх абонентів.