ІнАУ закликає парламент не встановлювати позасудові механізми блокування контенту, які будуть діяти за межами воєнного часу

            ІнАУ направила листи до ряду парламентських комітетів: Лист № 70/1-3 від 31.07.2023 ВРУ щодо зауважень до проекту Закону за реєстр. № 9463 від 06.07.2023.

 

            Йдеться про законопроект №9463 щодо удосконалення окремих положень законодавства у сфері електронних комунікацій.

            Цей законопроект декларує покращення якості мобільного зв’язку у сільській місцевості і узгодження норм Закону України «Про електронні комунікації» із законодавством Європейського Союзу, але його норми виходять далеко за межі цих декларацій і поширюються і на постачальників ЕКП фіксованого зв’язку. 

 

            Так, законопроект фактично встановлює на рівні закону додаткові позасудові механізми блокування інтернет-контенту, які будуть розповсюджуватись і за межами воєнного стану, і встановлює додаткові обов’язки і штрафи для постачальників ЕКП/ЕКМ, а саме:  

  • на підставі рішення РНБОУ здійснювати обмеження або припинення надання електронних комунікаційних послуг і використання електронних комунікаційних мереж;
  • блокувати доступ до визначеного інформаційного ресурсу (сервісу) в електронних комунікаційних мережах та інших санкцій у сферах електронних комунікацій та радіочастотного спектра;
  • встановити для постачальників ЕКП/ЕКМ відповідальність у вигляді  штрафу у розмірі 2 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а за повторне порушення - 4 тис. неоподатковуваних мінімумів.

 

            Крім того, законопроект пропонує ряд новацій у сфері вимірювання показників якості надання електронних комунікаційних послуг і встановлює визначення «моніторинг якості споживачами (краудсорсинг)» та ряд інших визначень. 

 

            ІнАУ у своєму листі закликає парламентарів виключити із тексту законопроекту норми щодо впровадження на рівні закону позасудових механізмів блокування контенту, які будуть діяти за межами воєнного часу. Також ІнАУ пропонує залишити у чинній редакції закону норми щодо параметрів якості надання універсальних електронних комунікаційних послуг, їх показників і рівнів та методів їх вимірювання постачальниками електронних комунікаційних послуг, а також методик вимірювань.