Лист № 25/1-5 від 28.02.2023 ОПУ, РНБО, СБУ, ГШ ЗСУ та ГУР МО щодо неприйнятних ризиків для національної безпеки України у розпорядженні НЦУ від 30.01.2023 № 67/850

Вихідні реквізити
Вих. № 25/1-5 від 28.02.2023
Відправник
ІнАУ, Інтернет Асоціація України
Отримувач
Офіс Президента України
РНБОУ, Рада національної безпеки і оборони України
СБУ, Служба безпеки України
Генеральний штаб Збройних Сил України
Міністерство оборони України

Президенту України

ЗЕЛЕНСЬКОМУ В.О.

 

Секретарю Ради національної безпеки і оборони України

ДАНІЛОВУ О.М.

 

Голові Служби безпеки України

МАЛЮКУ В.В.

 

Начальнику Генерального штабу Збройних Сил України

ШАПТАЛІ С.О.

 

Начальнику Головного управління розвідки

Міністерства оборони України

БУДАНОВУ К.О.

 

Копія:

Керівнику Національного центру оперативно-технічного

управління мережами телекомунікацій

ТИТАРЕНКУ О.В.

Вих. № 25/1-5

від 28.02.2023

 

Щодо неприйнятних ризиків для національної безпеки

України у розпорядженні НЦУ від 30.01.2023 № 67/850

 

            Інтернет Асоціація України (далі – ІнАУ), яка об’єднує понад 230 субєктів господарювання у сфері інформаційно-комунікаційних технологій, значна частина яких є операторами електронних комунікацій, висловлюємо Вам свою повагу та звертаємося з наступним.

            Розпорядження Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій від 30.01.2023 № 67/850 «Про впровадження системи фільтрації фішингових доменів» (далі – Розпорядження) встановлює централізований механізм автоматичного блокування інтернет-ресурсів, декларований як система фільтрації фішингових доменів. Насправді ця система може бути з легкістю використана для блокування доступу до будь-яких інтернет-ресурсів. Фактично створюється централізований механізм для автоматичного блокування довільного переліку інтернет-ресурсів всіма українськими провайдерами. Важко переоцінити негативні наслідки для України в разі отримання ворогом доступу до цього механізму.

            Отже, під приводом протидії фішинговим сайтам закладається потужна загроза, по суті - «троянський кінь». На жаль, Розпорядження залишається чинним, а 2 березня спливає термін його виконання операторами електронних комунікацій.

            Зважаючи на зазначене, закликаємо терміново скасувати Розпорядження від 30.01.2023 № 67/850 або принаймні призупинити його виконання до фахової оцінки можливих загроз, яка має здійснитися за участі професійних представників сфери електронних комунікацій, а також опрацювання альтернативних шляхів протидії фішингу з прийнятним рівнем ризику. Такі механізми існують в цивілізованих країнах.  

 

З повагою

Голова Правління ІНТЕРНЕТ АСОЦІАЦІЇ УКРАЇНИ                             Олександр САВЧУК