Лист № 08 від 02.02.2023 ДПС щодо застосування постанови КМУ від 29.11.2022 № 1340

Вихідні реквізити
Вих. № 08 від 02.02.2023
Відправник
ІнАУ, Інтернет Асоціація України
Отримувач
Державна податкова служба України

Виконувачу обов'язків

Голови Державної податкової служби України

КІРІЄНКО Т.П.

Вих. № 08

від 02.02.2023

 

Щодо надання інформації з питання застосування

постанови КМУ від 29.11.2022 № 1340

 

Шановна Тетяно Павлівно!

            Інтернет Асоціація України (ІнАУ), яка об’єднує понад 230 підприємств галузі інформаційно-комунікаційних технологій, висловлюємо Вам свою повагу та звертаємося з приводу наступного.

            Одним із напрямків статутної діяльності ІнАУ є представництво та захист Членів ІнАУ в органах центральної та місцевої влади, інших державних та недержавних установах та організаціях з питань розвитку Інтернету, послуг в мережі Інтернет та ІКТ.

            До ІнАУ звертаються учасники ринку електронних комунікацій з проханням сприяти отриманню роз’яснення від Державної податкової служби України з питань реалізації імпортного телекомунікаційного обладнання (зокрема, систем для забезпечення супутникового доступу до Інтернету), ввезення якого на митну територію України звільняється від оподаткування податком на додану вартість та від сплати ввізного мита відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29.11.2022 № 1340 «Про внесення змін до переліку товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість та які звільняються від сплати ввізного мита».

            Враховуючи наведене, просимо надати інформацію з наступних питань:

            1. Товар ввезений на митну територію України з преференцією 231 без ПДВ та мита (Наказ Міністерства фінансів України №482 від 30.12.2022 «Про затвердження Змін до Класифікатора особливостей переміщення товарів через митний кордон України, Класифікатора звільнень від сплати митних платежів при ввезенні товарів на митну територію України», який вступив в силу з 10.01.2023).

            Питання: Як такий товар продавати на території України – з ПДВ чи без ПДВ?

 

            2. Постанова Кабінету Міністрів України від 20.03.2020 №224 (з урахуванням змін і доповнень, внесених постановою Кабінету Міністрів України від 29.11.2022 №1340) (далі – постанова КМУ) регулює продаж товару на митній території України без ПДВ.

            Питання: Чи попадає під дію цієї постанови КМУ товар, Код УКТЗЕД якого відповідає постанові КМУ, але назва може співпадати не повністю? Наприклад, в постанові КМУ зазначено: Система безперебійного електроживлення (код 8501, 8502). Підприємство продає: Джерело безперебійного живлення (Код 8502).

            Чи можна такий товар відповідно до постанови КМУ продавати без ПДВ, чи назва має співпадати на 100%, тобто повністю?

 

            3. Якщо назва товару відповідає постанові Кабінету Міністрів України від 29.11.2022 № 1340, а код УКТЗЕД – ні.

            Питання: Чи повинно підприємство при продажу такого товару застосовувати пільгу?

 

            4. Як вірно вказувати назву систем для забезпечення супутникового доступу до Інтернету в первинних та податкових документах, якщо підприємство придбаває комплектуючі, а продає Систему?

 

            Про результати розгляду цього звернення просимо повідомити письмово.

 

З повагою

Голова Правління Інтернет Асоціації України                                    Олександр САВЧУК