Лист № 127/1-5 від 26.12.2022 щодо зниження плати за доступ до елементів інфраструктури для розташування технічних засобів електронних комунікацій

Вихідні реквізити
Вих. № 127/1-5 від 26.12.2022
Відправник
ІнАУ, Інтернет Асоціація України
Отримувач
Офіс Президента України
РНБОУ, Рада національної безпеки і оборони України
ВРУ, Верховна Рада України
Міністерство цифрової трансформації України
Міністерство енергетики України

ПРЕЗИДЕНТУ УКРАЇНИ

ЗЕЛЕНСЬКОМУ В.О.

 

Секретарю Ради національної

безпеки і оборони України

ДАНІЛОВУ О.М.

 

Голові Верховної Ради України

СТЕФАНЧУКУ Р.О.

 

Віцепрем’єр-міністру –

Міністру цифрової трансформації України 

ФЕДОРОВУ М.А.

 

Міністру енергетики України

ГАЛУЩЕНКУ Г.В.

Вих. № 127/1-5

від 26.12.2022

 

Щодо плати за доступ до елементів інфраструктури для

розташування технічних засобів електронних комунікацій

 

            Інтернет Асоціація України (далі – ІнАУ), яка об’єднує понад 230 підприємств галузі інформаційно-комунікаційних технологій, висловлюємо Вам свою повагу та звертаємося з наступним.

            В першу чергу виражаємо вдячність Міністерству енергетики України за ініційовані у березні ц.р. зміни до Методики визначення плати за доступ до елементів інфраструктури об'єкта електроенергетики, затвердженої наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 10.12.2018 № 622, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 02.01.2019 за № 1/32972, відповідно до яких розмір періодичної плати за доступ до елементів інфраструктури об’єктів електроенергетики з метою розташування технічних засобів електронних комунікацій для надання електронних комунікаційних послуг для постачальників електронних комунікаційних мереж та/або послуг (оператори електронних комунікацій) становив 1 копійку на місяць.

            З 09.12.2022 набув чинності наказ Міністерства енергетики України від 13.10.2022 № 357, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 24.11.2022 за № 1463/38799 «Про внесення змін до Методики визначення плати за доступ до елементів інфраструктури об'єкта електроенергетики», відповідно до умов якого, зокрема, на територіях, не визначених пунктом 13 цього розділу Методики, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та 90 днів після його припинення або скасування розмір періодичної плати за доступ до елементів інфраструктури об'єктів електроенергетики з використанням несучої спроможності будівель, споруд і однієї опори становить 10 гривень на місяць. На територіях, які включені до переліку територіальних громад, які розташовані в районах проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), розмір періодичної плати за доступ до елементів інфраструктури об'єктів електроенергетики з використанням несучої спроможності будівель, споруд і однієї опори залишився на тому ж рівні – 1 копійка на місяць.

            ІнАУ та інші профільні асоціації у сфері електронних комунікацій неодноразово звертались як до профільних міністерств, так і до органів законодавчої влади України, з проханням внести зміни до частини сьомої статті 17 Закону України «Про доступ до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку електронних комунікаційних мереж» з метою зниження розмірів плати за доступ до елементів інфраструктури об’єктів доступу та розмір яких залежить від розміру мінімальної заробітної плати, яка постійно зростає. 

            Витрати на доступ до елементів інфраструктури з метою розміщення технічних засобів електронних комунікацій для надання електронних комунікаційних послуг є складовою витрат, які несуть оператори електронних комунікацій. Тому, кожне зростання цих витрат має суттєвий вплив на зростання вартості електронних комунікаційних послуг. Особливо відчутна ця складова у тарифах операторів електронних комунікацій, які постачають електронні комунікаційні послуги на віддалені від міста, сільські території, де, для прокладання електронних комунікаційних мереж, використовується значна кількість опор. І, для таких операторів електронних комунікацій, можуть бути в їх діяльності лише дві альтернативи – або суттєво підвищувати вартість послуг, що, відповідно, негативно відгукнеться у населення або припиняти свою діяльність, що матиме наслідком залишення населення без зв’язку.

            До збільшення витрат на доступ, слід добавити і непрогнозоване у господарській діяльності збільшення витрат у операторів електронних комунікацій на підтримку функціонування електронних комунікаційних мереж в результаті обстрілів енергосистеми, та інших витрат.

            Проте, оператори електронних комунікацій, у переважній більшості, тримають вартість послуг на низькому рівні, уникаючи їх різкого підвищення.

            Указом Президента України від 26.11.2022 №802/2022 введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 26 листопада 2022 року «Про забезпечення електронними комунікаційними послугами в умовах воєнного стану», яке містить ряд вимог до постачальників електронних комунікаційних мереж та/або послуг із забезпечення надання електронних комунікаційних послуг з дотриманням встановлених показників якості для переліку об'єктів, визначених відповідним розпорядженням НЦУ, з урахуванням можливої відсутності електроживлення на певних об’єктах.

            Оператори електронних комунікацій, як і енергетики, працівники комунальних служб, інших сфер життєдіяльності країни та кожний у своїй сфері, здійснюють все залежне, а іноді і понад свої можливості, задля забезпечення населення, органів влади, підприємств та установ країни належним якісним зв’язком, утримуючись від підвищення вартості послуг.

            Проте, забезпеченню сталості функціонування електронних комунікаційних мереж та, відповідно, надання послуг в усі куточки країни, як у період воєнного стану, так і в перші місяці мирного періоду, операторам електронних комунікацій також потрібна підтримка та ефективна допомога від держави.

            Тому, в першу чергу просимо:

            1. Переглянути за знизити вартість розміру періодичної плати за доступ до елементів інфраструктури об'єктів електроенергетики з метою розміщення електронних комунікаційних мереж для надання електронних комунікаційних послуг для усіх без виключення постачальників електронних комунікаційних мереж та/або послуг на період дії воєнного стану та 90 днів після його припинення або скасування.

            2. Ініціювати розроблення та внесення змін до частини сьомої статті 17 Закону України «Про доступ до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку електронних комунікаційних мереж» в частині зниження розмірів плати за доступ до елементів інфраструктури об’єктів доступу та які повинні будуть набрати чинності на 91 день після припинення або скасування дії воєнного стану.

                        Про результати розгляду нашого звернення просимо повідомити письмово.

 

З повагою

Голова Правління Інтернет Асоціації України                                   Олександр Савчук