Лист № 119/1-4 від 12.12.2022 Мінцифри, НЦУ, Міненерго та НКРЕКП щодо припинення неправомірних дій АТ «ЧЕРНІВЦІОБЛЕНЕРГО»

Вихідні реквізити
Вих. № 119/1-4 від 12.12.2022
Відправник
ІнАУ, Інтернет Асоціація України
Отримувач
Міністерство цифрової трансформації України
НАЦІОНАЛЬНИЙ ЦЕНТР ОПЕРАТИВНО-ТЕХНІЧНОГО УПРАВЛІННЯ МЕРЕЖАМИ ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙ
Міністерство енергетики України
НКРЕКП, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг

Віцепрем’єр-міністру –

Міністру цифрової трансформації України 

ФЕДОРОВУ М.А.

 

Керівнику Національного центру оперативно-технічного

управління мережами телекомунікацій

ТИТАРЕНКУ О.В.

 

Міністру енергетики України

ГАЛУЩЕНКУ Г.В.

 

Голові Національної комісії, що здійснює державне регулювання

у сферах енергетики та комунальних послуг

УЩАПОВСЬКОМУ К.В.

Вих. № 119/1-4

від 12.12.2022

 

Щодо неправомірних дій АТ «ЧЕРНІВЦІОБЛЕНЕРГО»

 

            Інтернет Асоціація України (далі – ІнАУ), яка об’єднує понад 230 суб’єктів господарювання у сфері інформаційно-комунікаційних технологій, значна частина яких є операторами, провайдерами телекомунікацій, які надають послуги доступу до Інтернету, висловлюємо Вам свою повагу та звертаємося з наступним.

            Відповідно до Статуту, одним із напрямків діяльності ІнАУ є представництво та захист учасників в органах центральної та місцевої влади, інших державних та недержавних установах і організаціях з питань розвитку Інтернету, послуг в мережі Інтернет та ІКТ.

            До ІнАУ надійшло звернення від нашого учасника – ТОВ «ІНТЕЛЕКТ ГРУП» (ЄДРПОУ – 37646958), з проханням допомогти та сприяти захисту їх прав та законних інтересів, а також прав їх абонентів у праві користування електронними комунікаційними послугами та доступу до інформації.

            Дане наше звернення викликане вимогою припинити неправомірні дії АТ «ЧЕРНІВЦІОБЛЕНЕРГО», та, головне, не допустити подібних дій надалі.

            Так, між ТОВ «ІНТЕЛЕКТ ГРУП» та АТ «ЧЕРНІВЦІОБЛЕНЕРГО» укладено та діє Договір від 27.07.2022 №475-ю з доступу до елементів інфраструктури об’єкта електроенергетики, за умовами якого, як вказує заявник, передбачені права Власника на самостійний демонтаж ВОЛЗ у разі невиконання Замовником умов Договору.

            26.11.2022 працівники АТ «ЧЕРНІВЦІОБЛЕНЕРГО», виявивши відсутність маркування лінії, не демонтуючи обладнання з опори (без його пошкодження), навмисно порізали волоконно-оптичної лінії зв’язку на опорах в окремих населених пунктах Сторожинецького району Чернівецької області.

            Своїми протиправними діями останні пошкодили волоконно-оптичні лінії зв’язку, тобто здійснили пошкодження електронної комунікаційної мережі, що спричинило тривале припинення електронних комунікаційних послуг для абонентів.

            Заявник також зазначає, що 01.12.2022 до Сторожинецького РВ УМВС України в Чернівецькій області була подана заява про вчинення кримінального правопорушення. За наслідками розгляду заяви до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені відомості за № 12022262150000564 від 02.12.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 360 КК України, проводяться слідчі дії.

            Протиправні дії АТ «ЧЕРНІВЦІОБЛЕНЕРГО» завдали не лише матеріальної шкоди постачальнику електронних комунікаційних мереж/послуг, а й позбавили абонентів можливості користуватись електронними комунікаційними послугами, мати доступ до інформації.

            Вважаємо, що вказані заявником дії працівників АТ «ЧЕРНІВЦІОБЛЕНЕРГО», в умовах дії правового режиму воєнного стану, можна взагалі розцінити як антидержавні.

            Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ) своїм розпорядженням №245 від 16.05.2022 зобовязав повідомляти постачальників електронних комунікаційних послуг та/або мереж про спроби підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності розірвати будь-які договірні відносини з постачальниками електронних комунікацій щодо розміщення технічних засобів електронних комунікацій з використанням яких надаються електронні комунікаційні послуги.

            Враховуючи наведене, просимо розглянути наше звернення разом із зверненням ТОВ «ІНТЕЛЕКТ ГРУП» від 09.12.2022 № 86 та вжити таких заходів:

             1. Притягнути до відповідальності АТ «ЧЕРНІВЦІОБЛЕНЕРГО».

Одночасно просимо надати відповідні роз’яснення та вжити заходів щодо недопустимості подібних дій з боку усіх обленерго відносно постачальників електронних комунікаційних мереж та/або послуг в період дії правового режиму воєнного стану.

          2. Сприяти якнайшвидшому врегулюванню питання та вжити заходів задля створення сприятливих умов ТОВ «ІНТЕЛЕКТ ГРУП» у забезпеченні абонентів на території надання ним електронних комунікаційних послуг.

            Звертаємо Вашу увагу, у разі відсутності належного реагування на наше звернення, з метою створення належних умов в діяльності постачальників електронних комунікаційних мереж та/або послуг – учасників нашої Асоціації, недопустимості подібних протиправних, шкідливих дій окремих обленерго, будемо змушені звертатись до Президента України з проханням врегулювати питання.

            Додаток: копія звернення ТОВ «ІНТЕЛЕКТ ГРУП» від 09.12.2022 № 86.

                                   

З повагою

Голова Правління Інтернет Асоціації України                                      Олександр Савчук