ІнАУ закликає авторів законопроекту №7684-д не розповсюджувати підходи воєнного стану на майбутній мирний час

            ІнАУ у серпні 2022 направляла зауваження до законопроекту №7684, яким пропонувалось внести зміни до ряду законів, які суттєво розширюють повноваження правоохоронців, включно зі сферою електронних комунікаційних послуг. Асоціація зауважувала тоді, що ряд з цих новацій порушують законні права операторів і громадян, забезпечені Конституцією.

 

            Деякі з тих пропозицій ІнАУ законодавці врахували у оновленому проекті Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення контррозвідувальної діяльності та посилення інституційної спроможності суб’єктів її здійснення під час відсічі збройної агресії проти України № 7684-д, який був зареєстрований у парламенті 29.11.2022. Зокрема, вилучена стаття щодо блокування інформаційних ресурсів з використанням технічних засобів, що встановлюються постачальниками електронних комунікаційних послуг та/або мереж.

            Але в той же час у законопроекті №7684-д залишились, і навіть посилились, інші новації, які, на думку ІнАУ, порушують діюче законодавство і Конституцію України. Зокрема щодо отримання без рішення суду від операторів інформації про зв'язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі про отримання послуг, їх тривалість, зміст, маршрути передавання тощо, а також, в ряді випадків, і до іншої персональної інформації.

 

            Показово, що законопроект 7684-д містить в назві фразу «під час відсічі збройної агресії проти України», але його норми не стосуються особливого періоду і матимуть поширення в мирний час, що є певною маніпуляцією.

            Тому ІнАУ направила Лист № 116/1-5 від 07.12.2022 ВРУ щодо пропозицій до проекту Закону реєстр. № 7684-д від 29.11.2022 із зауваженнями до цього законопроекту та проханням доопрацювання окремих його положень з метою їх приведення у відповідність до норм чинного законодавства та з метою забезпечення гарантій, встановлених Конституцією України.