Лист № 96 від 28.10.2022 Прем'єр-міністру щодо критеріїв віднесення суб’єктів господарювання до підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період

Вихідні реквізити
Вих. № 96 від 28.10.2022
Відправник
ІнАУ, Інтернет Асоціація України
Отримувач
Прем'єр-міністр України

Прем’єр-міністру України

ШМИГАЛЮ Д.А.

Вих. № 96

від 28.10.2022

 

Щодо визначення критеріїв віднесення суб’єктів господарювання

до підприємств, установ і організацій, які є критично важливими

для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності

населення в особливий період

 

Шановний Денисе Анатолійовичу!

            Інтернет Асоціація України, яка об’єднує понад 230 підприємств галузі інформаційно-комунікаційних технологій, висловлюємо Вам свою повагу та звертаємося з приводу наступного.

            22 серпня 2022 року у Верховній Раді України за № 7687 зареєстровано проект Закону про внесення змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час (далі – проект Закону), ініційований Кабінетом Міністрів України.

            20 вересня 2022 року проект Закону прийнято за основу із скороченням строку підготовки до 2-го читання.

            Проектом Закону визначаються умови, за яких військовозобов’язані, які працюють в органах державної влади, інших державних органах, на підприємствах, в установах та організаціях, підлягають бронюванню. Так, змінами до статті 25 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» пропонується встановити, що бронюванню підлягатимуть військовозобов’язані, які працюють, зокрема, на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Віднесення суб’єктів господарювання до таких підприємств, установ і організацій здійснюється за критеріями та у порядку, встановленими Кабінетом Міністрів України. Також пропонується встановити, що порядок та критерії бронювання військовозобов’язаних за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами і організаціями на період мобілізації та на воєнний час визначаються Кабінетом Міністрів України.

            Інтернет Асоціація України підтримує таку ініціативу законодавчих змін, а також звернулась до Голови Верховної Ради України Стефанчука Р.О. з проханням якнайшвидше внести до порядку денного та розглянути проект Закону № 7687 від 22.08.2022 про внесення змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час.

                        Разом з цим, звертаємось до Вас із проханням, при визначенні критеріїв віднесення підприємств підсектору електронних комунікацій, зокрема, послуг доступу до мережі Інтернет, до підприємств, які є критично важливими для функціонування економiки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, врахувати наші пропозиції:

            1. Підприємство (постачальник електронних комунікаційних мереж та/або послуг)  має бути внесене до Реєстру постачальників електронних комунікаційних мереж та послуг, принаймні, за одним з наступних видів електронних комунікаційних послуг/послуг доступу до електронних комунікаційних мереж (відповідно до Орієнтовного переліку видів електронних комунікаційних послуг, затвердженого Постановою НКЕК «Питання ведення реєстру постачальників електронних комунікаційних мереж та послуг» №30 від 20.04.2022):

  • послуга доступу до мережі Інтернет (код IA.S1);

  • послуга широкосмугового доступу до мережі Інтернет (код IA.S2);

  • послуга доступу до мережі Інтернет іншим постачальникам мереж та/або послуг (код NA.N2);

  • послуга доступу до фізичної інфраструктури точки (мережі) обміну трафіком Інтернет (IXP) (код NA.N4);

  • послуга технічного обслуговування і експлуатації електронних комунікаційних мереж (код OS.S1).

            2. Підприємство, яке є постачальником електронних комунікаційних мереж та послуг, має надати підтвердження щодо подання ним відповідних форм звітності у сфері електронних комунікаційних послуг, а саме розділи 3 та 6 форми звітності № 1-Т «Сфера телекомунікацій» (відповідно до Рішення НКРЗІ «Про затвердження Порядку надання операторами, провайдерами телекомунікацій звітності та інформації» №180 від 05.04.2016).

            3. Рівень негативного впливу в разі порушення функціонування підприємства, яке є постачальником електронних комунікаційних мереж та послуг, має викликати значні наслідки для більш як 2000 жителів (відповідно до Додатку 1 до Методики визначення рівня негативного впливу на надання основних послуг у разі знищення, пошкодження або порушення функціонування об’єкта критичної інфраструктури (секторальні критерії), затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 9 жовтня 2020 р. № 1109).

                        Про результати розгляду нашого звернення просимо повідомити письмово.

 

З повагою

Голова Правління Інтернет Асоціації України                                          Олександр Савчук