Лист № 72 від 17.08.2022 Держспецзв'язку щодо пропозицій до проекту постанови КМУ «Про затвердження Правил надання та отримання електронних комунікаційних послуг»

Вихідні реквізити
Вих. № 72 від 17.08.2022
Відправник
ІнАУ, Інтернет Асоціація України
Отримувач
ДССЗЗІ, Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України

Голові Державної служби спеціального

зв’язку та захисту інформації України

ЩИГОЛЮ Ю.Ф.

 Вих. № 72

від 17.08.2022 року

 

Щодо проекту постанови КМУ «Про затвердження Правил

надання та отримання електронних комунікаційних послуг»

 

Шановний Юрію Федоровичу!

            Інтернет Асоціація України (ІнАУ) надає свої зауваження та пропозиції до проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Правил надання та отримання електронних комунікаційних послуг» (далі – проект постанови), яку оприлюднено 27.07.2022 на вебсайті https://cip.gov.ua/ з метою громадського обговорення.

            При опрацюванні тексту проекту постанови, в першу чергу, просимо особливу увагу звернути на наступне.

            У п.п.13 п.95 проекту Правил запропоновано, що постачальники послуг (крім послуг міжособистісних електронних комунікацій без використання нумерації) зобов’язані: якщо вартість послуг залежить від часу чи обсягу споживання наданих послуг (тривалість часу, обсяг даних, кількість повідомлень та сеансів зв’язку), використовувати сертифіковані на відповідність вимогам нормативних документів у сфері електронних комунікацій автоматизовані системи розрахунків за послуги (білінгові системи) із дотриманням вимог законодавчо регульованої метрології відповідно до Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність».

            Разом з цим, у ході попередніх нарад з опрацювання проекту Правил учасники дійшли згоди, що така  вимога не може бути виконана постачальниками ЕКП, які надають послуги доступу до мережі Інтернет (проводовий доступ), які надають виключно ці послуги, оскільки автоматизована система розрахунків за послуги (білінгова система) використовується, зокрема, для тарифікації наданих послуг.

            Зобов’язання до суб’єктів малого та середнього підприємництва, а це, на наше переконання, переважна більшість надавачів послуг доступу до мережі Інтернет в регіонах країни, щодо встановлення автоматизованих систем розрахунків за послуги (білінгові системи) призведе до понесення ними значних фінансових витрат на встановлення таких систем та їх функціонування, що, в свою чергу, може бути, навіть, менш вигідно, аніж обслуговування існуючих абонентів продовження надання послуг. Відтак, наслідком такого зобов’язання з боку держави може бути банкрутство суб’єктів малого та середнього підприємництва, які надають послуги доступу до мережі Інтернет, припинення надання цих послуг на певних територіях, або зростання вартості електронних комунікаційних послуг за рахунок понесення витрат на придбання, встановлення та обслуговування автоматизованих систем розрахунків за послуги (білінгова система).

            Позицію щодо неможливості та недоцільності встановлення автоматизованих систем розрахунків за послуги (білінгових систем) суб’єктами, які надають виключно послуги доступу до мережі Інтернет,  ІнАУ дотримується впродовж тривалого періоду.

            Зокрема, у листі від 31.07.2018 № 116/1-4 (https://inau.ua/document/lyst-no-1161-4-vid-31072018-shchodo-nadannya-zauvazhen-do-proektu-rishennya-nkrzi-pro) ІнАУ акцентує увагу на те, що, за своєю сферою, ГСТУ 61-034:2013 «Автоматизовані системи розрахунків за телекомунікаційні послуги. Загальні вимоги та методи випробувань» поширюється на АСР, які є технічними засобами, що застосовуються в телекомунікаційних мережах загального користування та використовуються операторами, провайдерами телекомунікацій, зазначеними у пунктах 1.2 та 1.3 ГСТУ 61-034:2013. Серед цього переліку оператори, провайдери телекомунікацій, які надають послуги фіксованого доступу до мережі Інтернет споживачам, відсутні.

            З даної теми можна ознайомитись і з такими листами:

            Запит ІнАУ: Лист № 97/1-3 від 14.06.2021 щодо запиту на інформацію стосовно змін до Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг (https://inau.ua/document/lyst-no-971-3-vid-14062021-shchodo-zapytu-na-informatsiyu-stosovno-zmin-do-pravyl-nadannya)

            Відповіді на запит:

            - лист № 136 від НКРЗІ 13.07.2021 щодо надання інформації стосовно змін до Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг (https://inau.ua/sites/default/files/file/2107/vhidnyy_no_136_vid_13.07.2021.pdf) - відсилання до ЦОВЗ;

            - лист № 135 від Держспецзв'язку 12.07.2021 щодо надання інформації стосовно змін до Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг (https://inau.ua/sites/default/files/file/2107/vhidnyy_no_135_vid_12.07.2021.pdf).

            Враховуючи наведене, наполягаємо на тому, що Правила надання та отримання електронних комунікаційних послуг не повинні містити положень щодо обов’язковості  використання автоматизованих систем розрахунків за послуги (білінгові системи) постачальниками послуг доступу до мережі Інтернету (проводовий доступ), у разі надання ними виключно цієї послуги, як єдиної.

            Крім цього, просимо також врахувати фінансову нестабільність у окремих постачальників ЕКП у зв’язку з бойовими діями, спричиненими військовою агресією рф проти України, тим, що окремі постачальники ЕКП понесли та, на превеликий жаль, ще можуть понести фінансові витрати для відновлення ЕКМ та надання ЕКП своїм споживачам, а також те, що значна частина, наразі, взагалі втратила можливість надавати ЕКП на територіях, де ведуться бойові дії чи тимчасово окуповані.

Детальніші обґрунтування з даного питання наведено також у таблиці, що є додатком до цього листа.

 

Додаток: Зауваження та пропозиції ІнАУ до проекту Правил надання та отримання електронних комунікаційних послуг, на 11 арк. у 1 прим.

 

З повагою

Голова Правління Інтернет Асоціації України                                       Олександр Савчук