Лист № 55 від 30.06.2022 Держспецзв'язку щодо пропозицій до проекту наказу «Про затвердження параметрів та показників якості універсальних електронних комунікаційних послуг широкосмугового доступу до мережі Інтернет у фіксованому місці»

Вихідні реквізити
Вих. № 55 від 30.06.2022
Відправник
ІнАУ, Інтернет Асоціація України
Отримувач
ДССЗЗІ, Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України

Голові Державної служби спеціального

зв’язку та захисту інформації України

ЩИГОЛЮ Ю.Ф.

Вих. № 55

від 30.06.2022 року

 

Щодо пропозицій до проекту наказу Адміністрації ДССЗЗІ «Про затвердження

параметрів та показників якості універсальних електронних комунікаційних

послуг широкосмугового доступу до мережі Інтернет у фіксованому місці»

 

Шановний Юрію Федоровичу!

            Інтернет Асоціація України (ІнАУ) надає свої пропозиції до проекту наказу Адміністрації ДССЗЗІ «Про затвердження параметрів та показників якості універсальних електронних комунікаційних послуг широкосмугового доступу до мережі Інтернет у фіксованому місці».

            1. Відповідно до частини другої статті 125 Закону України «Про електронні комунікації» постачальник електронних комунікаційних послуг не несе майнової відповідальності перед кінцевим користувачем за невиконання чи неналежне виконання зобов’язань з надання електронних комунікаційних послуг внаслідок дії обставин непереборної сили (землетрус, повінь, ураган тощо), викрадення чи пошкодження зловмисниками лінійних та станційних споруд, що використовуються постачальником електронних комунікаційних послуг, або з вини кінцевого користувача у випадках, передбачених цим Законом.

            Враховуючи зазначене, просимо п. 3 Наказу викласти у редакції:

            «Цей наказ не застосовується для параметрів та показників якості універсальних електронних комунікаційних послуг широкосмугового доступу до мережі Інтернет у фіксованому місці у разі викрадення чи пошкодження ліній електронних комунікаційних мереж та/або технічних засобів електронних комунікацій, що зафіксовано в правоохоронних органах у встановленому законодавством порядку, а також надзвичайних ситуацій, аварій та обставин непереборної сили.»

 

            2. Відповідно до пункту 14 частини другої статті 6 Закону України «Про електронні комунікації» Центральний орган виконавчої влади у сферах електронних комунікацій та радіочастотного спектра має повноваження з визначення та періодичного оновлення відповідно до встановлених у затвердженому порядку строків:

            а) показників для визначення універсальної електронної комунікаційної послуги широкосмугового доступу до мережі Інтернет у фіксованому місці отримання послуги;

            б) параметрів якості надання універсальних електронних комунікаційних послуг, їх показників і рівнів, методів їх вимірювання постачальниками електронних комунікаційних послуг та методик вимірювань;

            Проте, пункт а) пункту 14 частини другої статті 6 Закону України «Про електронні комунікації» не виконано. Зараз пропонується визначити, минаючи пункт а), по пункту б) і то, частково, тільки параметри якості і показники, бо пропонується затвердити параметри та показники якості універсальних електронних комунікаційних послуг широкосмугового доступу до мережі Інтернет у фіксованому місці. Рівнів показників не зазначено.

            Тому, назва наказу потребує уточнення відповідно до пункту 14 частини другої статті 6 Закону України «Про електронні комунікації».

 

            3. В ДСТУ ETSI ES 202 057-(1…4), на які містить посилання документ і які набувають чинності з 01.09.2022 р. відповідно до Наказу ДП «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» від 21.12.2021 р. №522, йдеться про вимірювання швидкості передавання даних та інших параметрів та показників якості універсальних електронних комунікаційних послуг всередині мережі оператора, а не у мережі Інтернет. Це логічно, адже оператор не може забезпечити відповідні показники якості при доступі до ресурсів мережі Інтернет за межами своєї мережі.

            Тому просимо скоригувати визначення і назву Наказу відповідно до визначень і змісту ДСТУ ETSI ES 202 057.

 

            4. ІнАУ у своїх  зверненнях і зауваженнях до органів державної влади вже неодноразово закликала, що всі стандарти повинні бути у вільному доступі, а не придбаватись суб’єктами господарювання за кошти. Методи та методики вимірювання параметрів та показників якості універсальних електронних комунікаційних послуг широкосмугового доступу до мережі Інтернет у фіксованому місці, на які є посилання в проекті Наказу, у вільному доступі відсутні, наявні лише за оплату:

               http://shop.uas.org.ua/ua/obroblennja-movnoi-informacii-peredavannja-signaliv-pokazniki-jakosti-poslug-viznachennja-ta-ocinjuvannja-pokaznikiv-jakosti-poslug-jaki-stosujut-sja-koristuvachiv-chastina-1-zagal-ni-polozhennja.html

               http://shop.uas.org.ua/ua/jakist-peredavannja-movnoi-ta-mul-timedijnoi-informacii-viznachennja-ta-ocinjuvannja-pokaznikiv-jakosti-poslug-jaki-stosujut-sja-koristuvachiv-chastina-2-golosova-telefonija-faks-grupi-3-sms-ta-poslugi-peredavannja-danih-z-vikoristannjam-modemu.html

               http://shop.uas.org.ua/ua/obroblennja-movnoi-informacii-peredavannja-signaliv-pokazniki-jakosti-poslug-viznachennja-ta-ocinjuvannja-pokaznikiv-jakosti-poslug-jaki-stosujut-sja-koristuvachiv-chastina-3-pokazniki-jakosti-poslug-priznacheni-dlja-nazemnih-merezh-ruhomog.html

            Тому, перед введенням в дію параметрів та показників якості універсальних електронних комунікаційних послуг широкосмугового доступу до мережі Інтернет у фіксованому місці, просимо вирішити питання щодо забезпечення постачальникам електронних комунікаційних послуг та/або мереж вільного доступу до документів, які визначають методи та методики вимірювання параметрів та показників якості універсальних електронних комунікаційних послуг широкосмугового доступу до мережі Інтернет у фіксованому місці.

 

З повагою

Голова Правління Інтернет Асоціації України                               Олександр Савчук