Лист № 53/1-4 від 23.06.2022 КМУ, Мінцифри, Мінфіну та НБУ щодо надання операторам, провайдерам «кредитних канікул» по сплаті відсотків та основного боргу по кредитним договорам

Вихідні реквізити
Вих. № 53/1-4 від 23.06.2022
Відправник
ІнАУ, Інтернет Асоціація України
Отримувач
Прем'єр-міністр України
Міністерство цифрової трансформації України
Міністерство фінансів України
Національний банк України

Прем’єр-міністру України

ШМИГАЛЮ Д.А.

 

Віцепрем’єр-міністру –

Міністру цифрової трансформації України

ФЕДОРОВУ М.А.

 

Міністру фінансів України

МАРЧЕНКУ С.М.

 

Голові Національного банку України

ШЕВЧЕНКУ К.Є.

 

Вих. № 53/1-4

від 23.06.2022 року

 

Щодо надання операторам, провайдерам

«кредитних канікул» по сплаті відсотків та

основного боргу по кредитним договорам 

 

            Інтернет Асоціація України, яка об’єднує понад 230 підприємств галузі інформаційно-комунікаційних технологій, висловлюємо Вам свою повагу та звертаємось з наступним.

            У 2021 році на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 28.04.2021 № 453 «Питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на підвищення доступності широкосмугового доступу до Інтернету в сільській місцевості» Міністерством цифрової трансформації України було розпочато впровадження державної програми з організації підключення закладів соціальної інфраструктури сільських, селищних, міських рад до широкосмугового доступу до Інтернету.

            За умовами договорів із замовниками оплата наданих послуг проводилася на підставі належним чином оформлених рахунків та актів здачі-приймання наданих послуг. Тобто, передбачалась оплата за надані послуги, після їх виконання та прийняття замовником.

            Наразі до нас надійшло звернення від нашого учасника – ТОВ «ІСП АКСОН» (Луганська область, м. Лисичанськ), яке, до початку широкомасштабної військової агресії російської федерації проти України, розпочатої з 24 лютого 2022 року, надавало телекомунікаційні послуги на території м. Лисичанськ та інших населених пунктів Луганської області, з проханням сприяти врегулюванню виниклого питання та захисту його законних інтересів.

            Зокрема, йдеться про те, що ТОВ «ІСП АКСОН», з метою участі у державній програмі з організації підключення закладів соціальної інфраструктури в окремих населених пунктах Луганської області, для своєчасного виконання зобов’язань та якнайшвидшого розгортання доступу до Інтернету, з метою залучення додаткових фінансових коштів, звернулися за кредитом до ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК» та отримали кошти за програмою «Про надання фінансової державної підтримки» (Кредити 5-7-9), затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 24.01.2020 № 28 зі змінами. Кредити оформили на ФОП Жушма І.В. (Заява про приєднання до Умов та правил надання послуги «КУБ» від 15.02.2022) та ФОП Куманікін А.А. (Заява про приєднання до Умов та правил надання послуги «КУБ» від 28.07.2021 та Заява про приєднання до Умов та правил надання послуги «КУБ» від 26.11.2021, Кредитний договір №2816602134-КД-1 від 13.04.2021), які є провайдерами телекомунікацій та включені до Реєстру операторів, провайдерів телекомунікацій, який веде НКРЗІ.

            ТОВ «ІСП АКСОН» знаходиться в зоні проведення бойових дій https://minre.gov.ua/news/onovleno-aktualnyy-perelik-gromad-v-zonah-boyovyh-diy-na-tot-ta-tyh-shcho-v-otochenni. Як повідомило ТОВ «ІСП АКСОН» у своєму листі від 21.06.2022 № 2106-22, частина його телекомунікаційного обладнання зруйнована, частина знаходиться на окупованих російською федерацією територіях. Тобто, внаслідок військової агресії російської федерації проти України, розпочатої з 24 лютого 2022 року, та ведення бойових дій, тимчасової окупації окремих територій, ТОВ «ІСП АКСОН» телекомунікаційні послуги не надає.

            ТОВ «ІСП АКСОН» повідомило, що ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК» пропонує їм оформити реструктуризацію по програмі «Про надання фінансової державної підтримки» (Кредити 5-7-9), згідно складеного графіка платежів та згідно з яким перший внесок вони повинні здійснити до 01.07.2022. У разі невиконання зобов’язань по програмі «Про надання фінансової державної підтримки» (Кредити 5-7-9) та залоговим кредитам, є загроза внесення до реєстру «Бюро кредитних історій» та підвищення відсотків за кредитним договором. Зазначене негативно відобразиться на репутації суб’єкта господарювання, яке завжди мало позитивну кредитну історію. Окрім того, суб’єкт господарювання вже зазнав значних фінансових втрат, в т.ч. втрати свого бізнесу.

            В такій скрутній ситуації, яка стала виключно наслідком широкомасштабної військової агресії російської федерації проти України, розпочатої з 24 лютого 2022 року, опинилось не лише ТОВ «ІСП АКСОН». Тому, вважаємо, що органи державної влади повинні сприяти та допомогти вирішити такі питання, особливо, що стосуються операторів, провайдерів телекомунікацій, телекомунікаційне обладнання та майно яких знищене чи значно пошкоджене внаслідок ведення активної фази воєнних дій на частині території України чи-то неможливості ведення господарської діяльності з причин, що телекомунікаційне обладнання знаходиться на окупованих російською федерацією територіях.

            Враховуючи зазначене, просимо вирішити питання щодо обов’язкового надання операторам, провайдерам телекомунікацій так званих «кредитних канікул» по сплаті відсотків та основного боргу по кредитним договорам на час дії воєнного стану та 90 днів після його припинення для тих регіонів, де велись активні бойові дії чи на окупованих російською федерацією територіях, особливо, це повинно стосуватись кредитів, які надавались суб’єктам господарювання під державні програми підтримки бізнесу. Така підтримка, зокрема, може бути здійснена за рахунок забезпечення з боку держави необхідних компенсацій відповідним банкам, які надавали зазначені кредити таким операторам, провайдерам. 

                        Про результати розгляду цього звернення просимо повідомити письмово.

 

 Додаток: Копія звернення ТОВ «ІСП АКСОН» від 21.06.2022 № 2106-22 з додатками.

 

З повагою

Голова Правління Інтернет Асоціації України                                            Олександр Савчук