Лист № 30 від 25.03.2022 Прем'єр-міністру України щодо питань застосування постанови КМУ від 03.03.2022 № 187 «Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації»

Вихідні реквізити
Вих. № 30 від 25.03.2022
Відправник
ІнАУ, Інтернет Асоціація України
Отримувач
Прем'єр-міністр України

Прем’єр-міністру України

ШМИГАЛЮ Д.А.

Вих. № 30

від 25.03.2022

 

Щодо питань застосування постанови КМУ

 

Шановний Денисе Анатолійовичу!

Інтернет Асоціація України висловлює Вам свою повагу та звертається з проханням надати інформацію з наступного.

З 4 березня 2022 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 03.03.2022 № 187 «Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації», якою встановлено мораторій (заборону) на вчинення ряду господарських операцій задля забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави України у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації.

Враховуючи наведене, а також звернення операторів, провайдерів телекомунікацій до нашої Асоціації, просимо надати інформацію:

1. Який саме орган державної влади визначає чи може визначити перелік суб’єктів та фізичних осіб, які підпадають прямо чи опосередковано під дію постанови КМУ, адже суб’єкт господарювання, в переважній більшості, не володіє інформацією про свого контрагента, необхідною для здійснення належного аналізу та висновку?

2. У разі виникнення питань у суб’єкта господарювання, зокрема, у сфері електронних комунікацій, до якого саме державного органу можна звернутись за отриманням відповідних роз’яснень та консультацій з питань застосування постанови КМУ?

3. Якими відомостями необхідно керуватись та який документ і ким виданий (або підтверджений) визначає, що певний суб’єкт господарювання підпадає/не підпадає під дію постанови КМУ?

4. Чи підпадають під дію постанови КМУ фізичні особи?

5. Чи буде державою в особі державних органів складено перелік (реєстр) суб’єктів господарювання, з якими співпраця та господарські, інші відносини, а також грошові та інші зобов’язання повинні зупинитись/припинитись відповідно до постанови КМУ, оскільки, до прийняття та набрання чинності постановою КМУ такі обмеження були відсутні, будь-які подібні переліки (реєстри) не велись та суб’єктам господарювання, в нинішніх умовах діяльності, самостійно ускладнено проведення відповідних досліджень та аналізів?

Зокрема, в такому реєстрі повинен бути перелік осіб, пов’язаних з державою-агресором з відображенням переліків громадян Російської Федерації; юридичних осіб, створених та зареєстрованих відповідно до законодавства Російської Федерації, а також юридичних осіб, створених та зареєстрованих відповідно до законодавства України, кінцевим бенефіціарним власником, членом або учасником (акціонером), що має частку в статутному капіталі 10 і більше відсотків, якої є Російська Федерація, громадянин Російської Федерації або юридична особа, створена та зареєстрована відповідно до законодавства Російської Федерації та з якими українськими суб’єктами господарювання повинно бути зупинено/призупинено виконання, у тому числі в примусовому порядку, грошових та інших зобов’язань.

6. Надати розширену інформацію щодо мораторію (заборони) виконання грошових та інших зобов’язань з суб’єктами або фізичними особами, які підпадають під дію постанови КМУ та визначені у п.1 ч.1 постанови КМУ.

Які саме види зобов’язань слід розуміти у виразі «грошових та інших зобов’язань»? Зокрема, щодо яких саме «грошових зобов’язань» та «інших зобов’язань» йдеться у постанові КМУ з огляду на специфіку сфери електронних комунікацій?

7. Чи підпадає під поняття «грошових зобов’язань» та «інших зобов’язань» з суб’єктами, визначеними у розумінні п.1 ч.1 постанови КМУ, ведення українським суб’єктом господарювання звичайної (поточної) господарської діяльності, як-то: виконання укладених та чинних договорів, угод, контрактів, в т.ч. поставка товарів, надання послуг, перерахування та/чи отримання коштів за такими договорами, угодами, контрактами, укладення нових договорів, угод контрактів, офіційне листування тощо.

Чи постанова КМУ поширюється на якісь особливі, спеціально визначені відносини та зобов’язання?

Про результати розгляду цього звернення просимо повідомити.

 

З повагою

Голова Правління Інтернет Асоціації України                                          Олександр Савчук