Лист № 29/1-2 від 25.03.2022 НКЕК та НЦУ щодо питань застосування постанови КМУ від 03.03.2022 № 187 «Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації»

Вихідні реквізити
Вих. № 29/1-2 від 25.03.2022
Відправник
ІнАУ, Інтернет Асоціація України
Отримувач
НКЕК, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв`язку
НАЦІОНАЛЬНИЙ ЦЕНТР ОПЕРАТИВНО-ТЕХНІЧНОГО УПРАВЛІННЯ МЕРЕЖАМИ ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙ

Голові Національної комісії, що здійснює державне

регулювання у сферах електронних комунікацій,

радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку

ЖИВОТОВСЬКОМУ О.М.

 

Керівнику Національного центру оперативно-технічного

управління мережами телекомунікацій

ТИТАРЕНКУ О.В.

Вих. № 29/1-2

від 25.03.2022

 

Щодо питань застосування постанови КМУ

 

Інтернет Асоціація України висловлює Вам свою повагу та звертається з проханням надати інформацію з наступного.

З 4 березня 2022 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 03.03.2022 № 187 «Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації», якою встановлено мораторій (заборону) на вчинення ряду господарських операцій задля забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави України у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації.

У зв’язку з ситуацією, що склалась при веденні суб’єктами господарської діяльності, а також, враховуючи відсутність достатнього обсягу інформації, оператори, провайдери телекомунікацій не мають змоги самостійно здійснити аналіз та визначити суб’єктів, які підпадають під дію постанови КМУ.

Враховуючи наведене, а також звернення операторів, провайдерів телекомунікацій до нашої Асоціації, просимо надати наступну інформацію:

1. Перелік операторів, провайдерів телекомунікацій із Реєстру, який веде НКЕК, з якими співпраця, господарські відносини, а також виконання грошових та інших зобов’язань відповідають вимогам постанови КМУ, а також перелік суб’єктів, з якими співпраця, господарські відносини, а також виконання грошових та інших зобов’язань повинні бути зупинені/припинені до прийняття та набрання чинності Законом України щодо врегулювання відносин за участю осіб, пов’язаних з державою-агресором.

2. Перелік інших суб’єктів господарювання, з якими співпраця, господарські відносини, а також виконання грошових та інших зобов’язань операторів, провайдерів телекомунікацій у процесі забезпечення надання електронних комунікаційних послуг відповідають вимогам постанови КМУ, а також перелік суб’єктів, з якими співпраця, господарські відносини, а також виконання грошових та інших зобов’язань повинні бути зупинені/припинені до прийняття та набрання чинності Законом України щодо врегулювання відносин за участю осіб, пов’язаних з державою-агресором.

3. Чи буде державою в особі державних органів складено перелік (реєстр) суб’єктів господарювання, з якими співпраця та господарські, інші відносини та зобов’язання повинні  зупинитись/припинитись відповідно до постанови КМУ, оскільки, до прийняття та набрання чинності постановою КМУ такі обмеження були відсутні, будь-які подібні переліки (реєстри) не велись та суб’єктам господарювання, в нинішніх умовах діяльності, самостійно ускладнено проведення відповідних досліджень та аналізів?

Зокрема, в такому реєстрі необхідно визначити перелік осіб, пов’язаних з державою-агресором з відображенням переліків громадян Російської Федерації; юридичних осіб, створених та зареєстрованих відповідно до законодавства Російської Федерації, а також юридичних осіб, створених та зареєстрованих відповідно до законодавства України, кінцевим бенефіціарним власником, членом або учасником (акціонером), що має частку в статутному капіталі 10 і більше відсотків, якої є Російська Федерація, громадянин Російської Федерації або юридична особа, створена та зареєстрована відповідно до законодавства Російської Федерації та з якими українськими суб’єктами господарювання повинно бути зупинено/призупинено виконання, у тому числі в примусовому порядку, грошових та інших зобов’язань.

4. Надати розширену інформацію щодо мораторію (заборони) виконання зобов’язань з суб’єктами або фізичними особами, які підпадають під дію постанови КМУ та визначені у п.1 ч.1 постанови КМУ.

Зокрема, щодо яких саме «грошових зобов’язань» та «інших зобов’язань» у сфері електронних комунікацій йдеться у постанові КМУ?

5. Крім цього, просимо надати перелік послуг та видів діяльності у сфері електронних комунікацій, а також перелік обладнання та засобів, технічного та програмного забезпечення, інших зобов’язань, які підпадають під дію мораторію (заборону) у сфері надання електронних комунікаційних послуг та/або мереж відповідно до постанови КМУ.

Про результати розгляду цього звернення просимо повідомити.

 

З повагою

Голова Правління Інтернет Асоціації України                       Олександр Савчук