Лист № 06 від 25.01.2022 ДПС щодо запиту на інформацію з питання застосування РРО та ПРРО

Вихідні реквізити
Вих. № 06 від 25.01.2022
Відправник
ІнАУ, Інтернет Асоціація України
Отримувач
Державна податкова служба України

Виконуючій обов'язків Голови

Державної податкової служби України

КІРІЄНКО Т.П.

Вих. № 06

від 25.01.2022

 

Щодо надання інформації з питання

застосування РРО та ПРРО

 

Шановна Тетяно Павлівно!

Інтернет Асоціація України (далі – ІнАУ), до складу якої входить понад 230 суб’єктів господарювання у сфері інформаційно-комунікаційних технологій, значна частина яких є операторами, провайдерами телекомунікацій, які надають послуги доступу до Інтернету, висловлюємо Вам свою повагу та звертаємося з наступним.

Одним із напрямків статутної діяльності ІнАУ є представництво та захист Членів ІнАУ в органах центральної та місцевої влади, інших державних та недержавних установах та організаціях з питань розвитку Інтернету, послуг в мережі Інтернет та ІКТ.

До ІнАУ звертаються учасники ринку електронних комунікацій, які надають послуги з доступу до Інтернету, з проханням отримання офіційної інформації з питань застосування РРО/ПРРО.

Враховуючи наведене, просимо надати інформацію з наступного питання.

Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі — Закон) визначає правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій та програмних реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Дія його поширюється на усіх суб’єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.

Згідно з пунктом 14 статті 9 Закону, РРП та/або ПРРО не застосовуються при здійсненні розрахунків за послуги у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів.

Разом з цим, у Законі не надано визначення поняття, що таке «системи дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів». Відсутність такого чіткого визначення цього терміну у Законі може мати наслідком різне його розуміння та застосування, як суб’єктами господарювання, так і працівниками податкових органів.

При здійсненні платежів за телекомунікаційні (електронні комунікаційні) послуги, використовуючи оплату картками visa/mastercard (відбувається введення номера карти абонентом), платник послуги використовує наступні сервіси переказу коштів:

- next.privat24.ua (АТ КБ «ПриватБанк»);

- ibox.ua (АТ «АЙБОКС БАНК»);

- easypay.ua (ТОВ «ФК»АБЕКОР», ТОВ «ФК «КОНТРАКТОВИЙ ДІМ», внутрішньодержавна платіжна система «Фінансовий світ», ТОВ «ІЗІ СОФТ»);

- ipay.ua (ТОВ «УПР»);

- city24.ua (ТОВ «СВІФТ ГАРАНТ»);

- 2click.ua (ТОВ «ФК «ТАНДЕМ-ФІНАНС»);

- portmone (ТОВ «ПОРТМОНЕ»);

- GlobalMoney (ТОВ «ГЛОБАЛМАНІ»).

З огляду на зазначене, просимо надати інформацію стосовно того, чи належать вищезазначені сервіси до систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів в розумінні Закону?

Якщо дані сервіси не вважаються системами дистанційного обслуговування та/або сервісами переказу коштів, просимо надати інформацію про перелік систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів в розумінні пункту 14 статті 9 Закону за допомогою якого абонент має можливість сплатити за послуги.

 

За наявності, просимо надати іншу інформацію чи рекомендації щодо застосування операторами, провайдерами телекомунікацій РРО/ПРРО з питання проведення розрахунків за телекомунікаційні (електронні комунікаційні) послуги виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів.

 

Про результати розгляду цього звернення просимо повідомити письмово.

 

З повагою

Голова Правління Інтернет Асоціації України                                                                     Олександр Савчук