ІнАУ закликає припинити чергові спроби впровадження механізму позасудового доступу до серверів

В парламенті - чергова спроба впровадження позасудового вилучення інформації з серверів. Зареєстровано законопроєкт № 6454 від 20.12.2021 «Про внесення змін до КПКУ (щодо дотримання розумних строків кримінального провадження)». Серед іншого законопроєкт передбачає скасування необхідності судового рішення для доступу правоохоронців до охоронюваної законом таємниці, до якого, зокрема, належить інформація, яка знаходиться у операторів та провайдерів телекомунікацій про зв’язок, абонента, надання та отримання телекомунікаційних послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо.

 

Дивує, що на цей раз це ініціатива депутатів від опозиційних фракцій, котрі в разі прийняття законопроєкту перші отримають змогу відчути на собі таке «спрощення» у виконанні деяких недобросовісних представників правопорядку.

ІнАУ направила звернення до голів профільних комітетів і авторів цього законопроєкту: Лист № 182/1-4 від 28.12.2021 ВРУ щодо зауважень до проекту Закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо дотримання розумних строків кримінального провадження) (реєстр. № 6454 від 20.12.2021)

 

Асоціація закликає виключити із тексту законопроекту зміни та доповнення до статей 159 та 164-1 КПК України як такі, що суперечать національному законодавству, створять умови для порушення прав та законних інтересів як суб’єктів господарювання, так і громадян, та не матимуть наслідком досягнення мети, яку поставили ініціатори проекту Закону при його розробленні.