Блокування інтернет-ресурсів: держава розуміє технічну неможливість, але вимагає виконання

Отримано лист від Мінцифри: Лист № 239 від Мінцифри 21.12.2021 щодо надання інформації стосовно рішення РНБО від 14.05.2021 «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».

Це відповідь на звернення ІНАУ: Лист № 91/1-2 від 04.06.2021 щодо рішення РНБО України від 14.05.2021 «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», яким Асоціація закликала державу не продукувати рішень щодо блокування інтернет-ресурсів, які неможливі до виконання, і, відповідно, не провокувати суб`єктів господарювання у сфері телекомунікацій до порушень законодавства України і невиконання технічно необгрунтованих рішень. 

Мінцифри, у відповідь на звернення ІнАУ, направило запити до профільних держорганів і отримало такі відповіді:

  • Адміністрація Держспецзв’язку повідомила, що питання обмеження доступу до інтернет-ресурсів/сервісів та механізми блокування не належать до повноважень Держспецзв’язку, і що забезпечення заборони надання послуг з доступу до визначених інтернет-ресурсів/сервісів покладається на операторів/провайдерів телекомунікацій.
  • НКРЗІ повідомила, що вона не входить до переліку суб’єктів, які ініціюють санкції, але з метою доведення до операторів/провайдерів рішень РНБО публікує їх на своєму офіційному сайті. Разом з тим НКРЗІ підтримує позицію ІНАУ стосовно технічної неможливості виконання окремих санкцій в частині блокування Інтернет-ресурсів та пропонує Кабміну внести на розгляд РНБО відповідні пропозиції щодо скасування або внесення змін до санкцій. 

Мінцифри повідомляє, що в межах повноважень міністерства відсутні пропозиції щодо порушених у зверненні ІНАУ питань. 

 

Раніше РНБО надала відповідь на запит ІнАУ щодо блокування інтернет-ресурсів: див. Лист № 120 від РНБО 25.06.2021 щодо розгляду звернення стосовно рішення РНБО України від 14.05.2021 «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». РНБО зазначає, що до повноважень РНБО не належить вирішення питань, зазначених у листі ІнАУ, і що забезпечити реалізацію цих санкцій (щодо блокування окремих сторінок соціальних мереж і месенджерів) мають інші державні органи. Також іншим листом РНБО повідомляла, що реалізація і моніторинг виконання санкцій покладено на КМУ, СБУ і Нацбанк. А з метою вироблення механізмів виявлення і обмеження доступу до інтернет-ресурсів в Апараті РНБО створено робочу групу.

 

Отже, жоден із зазначених державних органів (РНБО, Держспецзв’язку, НКРЗІ, Мінцифри) не вважає своїми повноваженнями функцію забезпечення реалізації технічно неможливих рішень щодо блокування інтернет-ресурсів.

Однак позиція держави полягає в тому, що оператори і провайдери мають якось виконувати ці технічно неможливі рішення і нести відповідальність за їх невиконання.