ІнАУ просить розв’язати колізію з переходом провайдерів-ФОПів з 2-ї на вищу групу

Днями парламент прийняв законопроєкт №5600 про внесення змін до Податкового кодексу.

Документ серед іншого передбачає скасування з 01.01.2022 можливості надання послуг доступу до Інтернет провайдерами, які перебувають на 2-й групі спрощеної системи оподаткування (ФОПи 2-ї групи) і змушує їх перейти на вищу групу.

Проблема полягає в тому, що Закон ще не підписаний Президентом, а термін подачі заяви на перехід на іншу групу уже сплив (ПКУ вимагає подавати таку заяву не пізніше ніж за 15 днів до початку кварталу).

 

Отже, якщо Закон №5600 буде підписаний Президентом, настане правова колізія, коли ФОПи 2-ї групи не матимуть змоги вчасно подати заяву про перехід на вищу групу, і при цьому їм буде заборонено надавати послуги доступу до Інтернету з 1 січня.

ІнАУ направила запит до Мінфіну і ДПС, див. Лист № 176/1-2 від 16.12.2021 Мінфіну та ДПС щодо запиту на інформацію стосовно переходу провайдерів з 2-ї на 3-тю групу спрощеної системи оподаткування.

Лист містить прохання:

  • надати інформацію про те, як в цих умовах провайдери-ФОПи 2-ї групи мають забезпечити виконання податкового законодавства в частині переходу на вищу групу спрощеної системи оподаткування;
  • вжити заходів щодо недопущення застосування впродовж 1-го кварталу 2022 року санкцій до провайдерів-ФОПів 2-ї групи, які через незалежні від них обставини не подали у визначений термін заяву про зміну групи спрощеної системи оподаткування, у разі підписання Президентом України цього Закону.