Нацрада посилює монополію медіагруп впровадженням переліку іноземних програм, що ретранслюються

Нацрада з питань телебачення та радіомовлення опублікувала проєкт Порядку формування переліку програм іноземних телерадіоорганізацій, що ретранслюються.

Документ передбачає прийняття Нацрадою рішення про включення програм іноземних телерадіоорганізацій до Переліку і право Нацради встановлювати відповідності змісту програм іноземної телерадіоорганізації вимогам затверджених Нацрадою положень.

 

Від впровадження цієї новації і відповідного зменшення конкуренції на медіаринку України виграють найбільші медіагрупи.  

 

ІнАУ на етепі підготовки проекту Порядку виступала проти цих новацій. В своєму зверненні від 12.10.2021 ІнАУ наголошувала, що Нацрада цими новаціями перевищує свої повноваження, і що встановлення відповідності змісту програм іноземної телерадіоорганізації вимогам положень Нацради суперечить не лише чинному українському законодавству, але й Європейській конвенції про транскордонне телебачення, ратифікованій Україною у 2008 р.

До того ж ці новації обмежують доступ іноземних програм на ринок України, чим буде зменшено конкуренцію та створено сприятливі умови для ще більшого монополізму вітчизняних олігархічних медіагруп.

 

Сьогодні ІнАУ звернулась до Мінюсту з закликом відмовити у державній реєстрації цього Порядку, див. Лист № 169 від 01.12.2021 Мін'юсту щодо відмови у державній реєстрації Порядку формування Переліку програм іноземних телерадіоорганізацій, що ретранслюються.

В листі ІнАУ зазначається, що цей документ не відповідає Конституції та законам України, зокрема порушує і обмежує встановлені законом права, свободи і законні інтереси громадян та юридичних осіб, покладає на них не передбачені законодавством обов’язки, виходить за межі компетенції органу, що його видав, містить норми, що призводять або можуть призвести до вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень.