Лист № 158 від 16.11.2021 РНБО України щодо стабільного забезпечення кабельно-провідниковою продукцією телекомунікаційної галузі

Вихідні реквізити
Вих. № 158 від 16.11.2021
Відправник
ІнАУ, Інтернет Асоціація України
Отримувач
РНБОУ, Рада національної безпеки і оборони України

 

Секретарю Ради національної безпеки і оборони України

ДАНІЛОВУ О.М.

Вих. № 158

від 16.11.2021

 

Щодо стабільного забезпечення кабельно-провідниковою

продукцією телекомунікаційної галузі

 

Шановний Олексію Мячеславовичу!

Інтернет Асоціація України, до складу якої входить понад 230 суб’єктів господарювання у сфері інформаційно-комунікаційних технологій, значна частина яких є операторами, провайдерами телекомунікацій, які надають послуги доступу до Інтернету, висловлює Вам свою повагу та звертається з наступним.

Відповідно до статті 3 Закону України «Про Раду національної безпеки і оборони України» функціями Ради національної безпеки і оборони України є, зокрема, координація та здійснення контролю за діяльністю органів виконавчої влади у сфері національної безпеки і оборони у мирний час.

У статті 4 цього Закону також встановлено, що відповідно до функцій, визначених Конституцією України та цим Законом, Рада національної безпеки і оборони України вживає невідкладних заходів із розв’язання кризових ситуацій, що загрожують національній безпеці України.

З липня 2020 року, за заявами ПАТ «ОДЕСЬКИЙ КАБЕЛЬНИЙ ЗАВОД «ОДЕСКАБЕЛЬ» та ПАТ «ЗАВОД ПІВДЕНКАБЕЛЬ», Міжвідомчою комісією з міжнародної торгівлі при Міністерстві економіки України проводилось спеціальне розслідування щодо імпорту в Україну проводів незалежно від країни походження та експорту, за результатом чого було прийнято рішення від 23.04.2021 № СП-491/2021/4411-03, яким застосовано спеціальні заходи щодо імпорту в Україну товару незалежно від країни походження та експорту строком на 3 роки шляхом запровадження спеціального мита у розмірі:

з дня застосування спеціальних заходів - 23,5%;

через 12 місяців із дня застосування спеціальних заходів - 22,3%;

через 24 місяці з дня застосування спеціальних заходів - 21,2%.

Рішення Комісії від 23.04.2021 № СП-491/2021/4411-03 мало набрати чинності через 30 днів з дня опублікування повідомлення, тобто, з 14.10.2021.

Інтернет Асоціація України, поруч з іншими профільними об’єднаннями у галузі телекомунікацій, усіма зацікавленими постачальниками кабельно-провідникової продукції та операторами, провайдерами телекомунікацій активно відстоювала позицію неправомірності такого рішення та ймовірності настання від його впровадження негативних наслідків на телекомунікаційному ринку, зокрема, створення дефіциту на ринку кабельно-провідникової продукції, нанесення збитків суб’єктам господарювання, стримання процесів цифровізації країни, задекларованих Президентом України та Урядом, підвищення вартості телекомунікаційних послуг, зокрема послуг доступу до Інтернету.

На початку жовтня ц.р. Міжвідомчою комісією з міжнародної торгівлі винесено рішення, яким скасоване рішення від 23.04.2021 № СП-491/2021/4411-03 «Про застосування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну проводів незалежно від країни походження та експорту».

Разом з цим, 28 жовтня ц.р. Окружний адміністративний суд м. Києва ухвалив рішення, яким задовольнив вимоги ПАТ «ОДЕСЬКИЙ КАБЕЛЬНИЙ ЗАВОД «ОДЕСКАБЕЛЬ» та ПАТ «ЗАВОД ПІВДЕНКАБЕЛЬ» про забезпечення позову, тимчасово зупинивши останнє рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі.

Нам, звісно, видається напрочуд дивною така активність суду при винесенні рішення, при тому, що, іноді, справи у цьому суді розглядались впродовж року, а то і більше. В даному випадку, за лічені дні, суд з’ясував достатність підстав для винесення власного рішення, що, найхарактерніше, віднайшов вільний час для розгляду цієї справи у такому щільному та завантаженому графіку судді. 

Поважаючи принципи верховенства права, недопустимість втручання в діяльність судових органів, проте, не можемо бути осторонь існуючої ситуації та наслідків, які можуть вкрай негативно відобразитись на господарській діяльності наших учасників, суспільства в цілому та інформаційній безпеці країни.

Зокрема, з цією метою Інтернет Асоціацією України було зініційовано проведення прес-конференції, предметом обговорення на якій було питання негативних наслідків втручання державного регулювання у сферу постачання кабельно-провідникової продукції для телекомунікаційної галузі та участь у якій взяли, окрім Членів Правління ІнАУ, народний депутат України – заступник голови комітету Верховної Ради України з питань цифрової трансформації О. Федієнко та представник Міністерства цифрової трансформації України (детальніше можна ознайомитись за посиланням    https://inau.ua/news/novyny-inau/internet-asotsiatsiya-ukrayiny-provela… , відеозапис - https://www.youtube.com/watch?v=6gd9mnGgZ_8 ).

Зокрема, учасники заявляли про наявність усіх ознак створення штучної конкуренції на ринку кабельно-провідникової продукції, мито введено й на ті види кабелю, які в Україні не виробляються, а на одному з таких видів кабелю наразі побудовано 50% вітчизняних телекомунікаційних мереж, про вже існуючу неспроможність заводів-виробників забезпечити реалізацію продукції для телекомунікаційної галузі.

Невирішена проблема, з якою ми наразі звертаємось, може мати негативні наслідки на телекомунікаційному ринку та на ринку постачання кабельно-провідникової продукції для телекомунікаційних потреб, в свою чергу, матиме негативний вплив на національну безпеку країни:

- фінансові наслідки у вигляді підвищення вартості телекомунікаційних послуг та сповільнення державних програм з цифровізації країни через дефіцит кабельно-провідникової продукції у достатньому обсязі, та підвищення вартості будівництва нових телекомунікаційних мереж та реконструкції існуючих;

- нездатність національних виробників забезпечити зростаючий попит та збільшення обсягів споживання кабельно-провідникової продукції операторами телекомунікацій;

- відсутність можливості оператору телекомунікацій отримувати кабельно-провідникову продукцію у незначних обсягах напряму від заводу, а лише через дилерів, посередників, що, відповідно, впливає на підвищення вартості цієї продукції, оскільки його реалізація здійснюватиметься через посередників, створення дефіциту на ринку тощо.

Відтак, звертаємось та просимо, в межах повноважень, втрутитись у ситуацію задля захисту інтересів телекомунікаційної галузі, національної безпеки країни.

 

З повагою

Голова Правління Інтернет Асоціації України                                    О. Савчук