ІнАУ пропонує парламенту не ускладнювати існуючу процедуру укладання договорів інтернет-доступу

В парламенті напрацьовано проект Закону про внесення змін до Закону України «Про електронні комунікації» щодо ідентифікації користувачів електронних комунікаційних послуг.

 

Цей документ передбачає ідентифікацію користувачів електронних комунікаційних послуг, передусім абонентів мобільного зв’язку. Але серед іншого також закладене впровадження з 2025 року ідентифікації решти споживачів ЕКП, включно з користувачами послуг доступу до інтернету. Це створить ряд проблем для всіх учасників ринку інтернет-доступу - як провайдерів, так і користувачів, і при цьому ніяк не покращить кібербезпеку.

 

ІнАУ направила листа до профільного парламентського комітету: Лист № 132 від 27.08.2021 ВРУ щодо пропозицій до проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про електронні комунікації» щодо ідентифікації користувачів електронних комунікаційних послуг з закликом не ускладнювати існуючу процедуру укладання договорів інтернет-доступу.

Лист містить пропозицію вилучити з законопроєкту пункт 2 Прикінцевих положень, який передбачає заборону з 1 січня 2025 року надання електронних комунікаційних послуг всім користувачам електронних комунікаційних послуг, які отримують послуги без укладання договору у письмовій формі або не ідентифіковані постачальником електронних комунікаційних послуг.