Лист № 20/1-4 від 24.02.2023 Мінцифри, Держспецзв'язку, НЦУ та Мінінфраструктури 24.02.2023 щодо вжиття заходів, направлених на припинення неправомірних дій ТОВ «ІНВЕСТБУДГАЛИЧИНА»

Вихідні реквізити
Вих. № 20/1-4 від 24.02.2023
Відправник
ІнАУ, Інтернет Асоціація України
Отримувач
Міністерство цифрової трансформації України
ДССЗЗІ, Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України
НАЦІОНАЛЬНИЙ ЦЕНТР ОПЕРАТИВНО-ТЕХНІЧНОГО УПРАВЛІННЯ МЕРЕЖАМИ ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙ
МІНІСТЕРСТВО РОЗВИТКУ ГРОМАД, ТЕРИТОРІЙ ТА ІНФРАСТРУКТУРИ УКРАЇНИ

Віцепрем’єр-міністру –

Міністру цифрової трансформації України

ФЕДОРОВУ М.А.

 

Голові Державної служби спеціального

зв’язку та захисту інформації України

ЩИГОЛЮ Ю.Ф.

 

Керівнику Національного центру оперативно-технічного

управління мережами телекомунікацій

ТИТАРЕНКУ О.В.

 

Віце-прем’єр-міністру з відновлення України —

Міністру розвитку громад, територій та інфраструктури України

КУБРАКОВУ О.М.

 

Копія: Директору ТОВ «ІНВЕСТБУДГАЛИЧИНА»

ЯРОЩУКУ Ю.М.

Вих. № 20/1-4

від 24.02.2023

 

Щодо неправомірних дій ТОВ «ІНВЕСТБУДГАЛИЧИНА»

 

            Інтернет Асоціація України (далі – ІнАУ), яка об’єднує понад 230 суб’єктів господарювання у сфері інформаційно-комунікаційних технологій, значна частина яких є операторами електронних комунікацій, які надають послуги доступу до Інтернету, висловлюємо Вам свою повагу та звертаємося з наступним.

            Відповідно до Статуту, одним із напрямків діяльності ІнАУ є представництво та захист учасників в органах центральної та місцевої влади, інших державних та недержавних установах і організаціях з питань розвитку Інтернету, послуг в мережі Інтернет та ІКТ.

            Листом від 17.02.2023 № 16/1-4, реагуючи на звернення нашого учасника – ТОВ «КОСМОНОВА», ми вже звертались з проханням сприяти якнайшвидшому врегулюванню питання з метою недопущення безпідставного припинення договірних відносин між ТОВ «ІНВЕСТБУДГАЛИЧИНА» та ТОВ «КОСМОНОВА» та припинення неправомірних дій з боку ТОВ «ІНВЕСТБУДГАЛИЧИНА».

            На сьогодні, до ІнАУ надійшли звернення від інших наших учасників, а саме – ТОВ «НАШНЕТ» (код ЄДРПОУ 36100735) та ТОВ «ПАВУТИНА. НЕТ» (код ЄДРПОУ 35076618), з такого ж питання – одностороннє розірвання договорів сервітуту та, як наслідок, загроза припинення з початку березня 2023 року надання послуг з доступу до мережі Інтернет, інших електронних комунікаційних послуг в будинках у м. Київ, що знаходяться в управлінні ТОВ «ІНВЕСТБУДГАЛИЧИНА» (код ЄДРПОУ 36520848).

            Спільним у заявах постачальників електронних комунікаційних мереж та/або послуг (далі – постачальники) є те, що ТОВ «ІНВЕСТБУДГАЛИЧИНА»:

  • не надало постачальникам, в т.ч. на письмові звернення, розрахунок вартості у розмірі 10 грн/за 1 квартиру/місяць, яку запропонувало встановити у договорах сервітуту;

  • ультимативні дії щодо нав’язування вимог у сплаті необґрунтованої вартості у розмірі 10 грн та підписання додаткової угоди про підвищення вартості до договорів сервітуту під загрозою розірвання цих договорів в односторонньому порядку;

  • втручання у господарську діяльність постачальників, у яких є договори та зобов’язання перед користувачами електронних комунікаційних послуг та перед надавачами послуг, які постачальники отримують з метою забезпечення надання своїх послуг в будинки (зокрема, договори з обленерго тощо);

  • втручання в роботу електронних комунікаційних мереж. Зокрема, ТОВ «НАШНЕТ» повідомило про те, що ТОВ «ІНВЕСТБУДГАЛИЧИНА», самовільно, 20.03.2023 від’єднало електронне комунікаційне обладнання від електроживлення по деяким об’єктам надання електронних комунікаційних послуг. Заборона працівникам постачальників у доступі до будинків з метою обслуговування власних електронних комунікаційних мереж та в межах укладених та діючих договорів. Вважаємо, що такі дії ТОВ «ІНВЕСТБУДГАЛИЧИНА» не лише порушують умови існуючих між сторонами договорів сервітуту, а і містять ознаки злочину, встановленого у ст. 361 ККУ – несанкціоноване  втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж;

  • порушення вимог Закону України «Про доступ до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку електронних комунікаційних мереж» (далі – Закон про доступ), зокрема, щодо укладення між власником інфраструктури об’єкта доступу і замовником договорів з доступу (а не сервітуту), порядку визначення плати за доступ до елементів інфраструктури об’єкта доступу тощо. Тобто, всі вказані вище дії ТОВ «ІНВЕСТБУДГАЛИЧИНА» є саме наслідком невиконання вимог Закону про доступ, категорична відмова у підписанні договорів з доступу відповідно до законодавства, яким чітко урегульоване питання розташування технічних засобів електронних комунікацій з метою забезпечення розвитку інформаційного суспільства в Україні, надання електронних комунікаційних послуг.

            Наслідком таких негативних дій ТОВ «ІНВЕСТБУДГАЛИЧИНА» буде позбавлення абонентів права отримувати електронні комунікаційні послуги від постачальників, з якими у них укладено договори, а також мати доступ до інформації.

            З урахуванням зазначеного та відповідно до законодавства, постачальниками окремо вживаються заходи, направлені на відновлення своїх та абонентів прав, на право здійснення господарської діяльності та надання/отримання електронних комунікаційних послуг, а також недопущення припинення надання електронних комунікаційних послуг абонентам у будинках, що знаходяться в управлінні ТОВ «ІНВЕСТБУДГАЛИЧИНА».

            ІнАУ, в межах своїх повноважень та з метою захисту прав та інтересів своїх учасників, також звертатиметься до РНБО України, МВС України та Антимонопольного комітету України.

            Разом з цим, просимо Міністерство цифрової трансформації України, Адміністрацію Держспецзв’язку, Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій, Міністерство розвитку громад та територій України в межах повноважень вжити заходів, направлених на припинення свавільних дій з боку ТОВ «ІНВЕСТБУДГАЛИЧИНА» з метою недопущення припинення з початку березня 2023 року надання електронних комунікаційних послуг абонентам у будинках, що знаходяться в управлінні ТОВ «ІНВЕСТБУДГАЛИЧИНА» та залишення їх без доступу до інформації під час правового режиму воєнного стану.

            Про результати розгляду нашого звернення просимо повідомити письмово.

 

Додаток: копія звернення ТОВ «НАШНЕТ» від 21.02.2023 № 17/32 та копія звернення ТОВ «ПАВУТИНА.НЕТ» від 22.02.2023 № 1313.

 

З повагою

Голова Правління ІНТЕРНЕТ АСОЦІАЦІЇ УКРАЇНИ                                  Олександр САВЧУК