Зустріч членів Правління Асоціації з представниками компанії Google

18 липня в офісі ІнАУ відбулась зустріч членів Правління Асоціації з експертом Google по праву інтелектуальної власності Седриком Манарою (Cédric Manara), та з представниками офісу Google в Україні.

Обговорювалися спільні дії ІнАУ та Google щодо розвитку інтернет-ринку України та забезпеченню балансу інтересів гравців цього ринку в контексті забезпечення права інтелектуальної власності.

Зокрема, йшлося про те, що Google як корпорація, представлена на українському ринку, зацікавлена у внесенні відповідних змін до прийнятого у минулому році Закону України «Про державну підтримку кінематографії в Україні» щодо відновлення балансу інтересів всіх учасників ринку, зокрема постачальників послуг технічного зберігання інформації (хостингу).
Представники Google послались на нещодавно опублікований звіт Торгового представництва США (United States Trade Representative) Special 301 Report 2017 - Спеціальну доповідь 301 (копірайт), який фактично є головним звітом про порушення інтелектуальних прав в світі.
Див. текст звіту тут:

https://ustr.gov/…/2017%20Special%20301%20Report%20FINAL.PDF

У звіті відмічається прогрес України у справі зменшення інтернет-піратства, та разом з тим відмічається, що аспекти закону «Про державну підтримку кінематографії в Україні» викликали занепокоєння багатьох зацікавлених груп, які повідомляють, що певні обов'язки є надто неоднозначними та важкими, щоб полегшити та ефективно реагувати на інтернет-піратство. США у цьому звіті закликають Україну активно співпрацювати з усіма зацікавленими сторонами, щоб забезпечити необхідну законодавчу інфраструктуру. США продовжуватимуть інтенсивно займатися цим питанням з урядом України, у тому числі через торгівлю та інвестиції.

Представники Google та ІнАУ зійшлися також і в поглядах щодо необхідності забезпечення в Україні тих підходів щодо протидії незаконному контенту, які прийняті в демократичних країнах світу. Представники ІнАУ ознайомили експерта Google з пропозиціями ІнАУ щодо неприйнятності останніх законодавчих новацій у сфері блокування доступу до інтернет-ресурсів (див. Відкритий лист №128 від 13.07.2017р. ВРУ щодо загроз національній безпеці України, які несуть проекти Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері).

Представники Google запевнили ІнАУ у підтримці ініціатив Асоціації, які направлені на розвиток інтернет-ринку України та забезпечення балансу інтересів гравців цього ринку. Сторони домовились про проведення спільних дій у цьому напрямі.