Закупівля техзасобів для зняття інформації коштом операторів - шлях до шокової монополізації телеком-ринку

За кілька місяців поточного року в парламенті зареєстрована низка законопроектів, які передбачають закупівлю коштом операторів необхідних правоохоронцям технічних засобів. Це законопроекти №4043, 4044, 3087-д, ці ж новації лобіюются сьогодні і до ветованого Президентом законопроекту 3014 «Про електронні комунікації».

 

Минулу спробу змусити операторів купувати таке обладнання здійснив агонізуючий режим Януковича своїми «диктаторськими законами від 16 січня 2014 року». Вони протримались кілька тижнів і були знесені перемогою Революції Гідності. 

 

Сьогоднішню спробу реваншу, на жаль, здійснюють не лише спецслужби, а й кілька крупних операторів і їх представників. Мотивація телеком-монополістів зрозуміла - придбання цих засобів коштуватиме кожному оператору понад 1 млн грн, що безумовно призведе до маси банкрутств і перерозподілу телеком-ринку на користь монополістів.

 

ІнАУ направила листа до парламенту і відповідних органів виконавчої влади: Лист № 137/1-15 від 02.12.2012 ВРУ щодо встановлення технічних засобів для оперативно-розшукових, розвідувальних заходів та негласного зняття інформації.

 

Найбільша Асоціація вітчизняної телеком-індустрії закликає зупинити спроби реваншу в стилі Януковича. Адже наслідки монополізму і відсутності конкуренції відомі – нижча якість послуг, вищі тарифи, соціальне невдоволення вітчизняних споживачів, які звикли до одного з найкращих в світі показників ціна/якість, банкрутства малих та середніх операторів, викинуті на вулицю співробітники, зменшення податкових надходжень до держбюджету.

Крім того, монополізований ринок без альтернатив з кількома гравцями дає значно більше можливостей для порушення прав абонентів, в тому числі з метою політичних переслідувань. 

 

ІнАУ також звертає увагу можновладців на те, що знищення малого і середнього телеком-бізнесу повністю суперечить європейським підходам і зобов’язанням України в рамках Угоди про асоціацію з ЄС, і безперечно матиме негативні наслідки на комунікацію зі стратегічними партнерами України.