Відтік кадрів з телеком-галузі загрожує колапсом електронних комунікацій

            ІнАУ направила лист Президенту і Прем’єр-міністру України: Лист № 45/1-2 від 04.06.2024 ОПУ, КМУ та РНБО України щодо запобігання критичній ситуації в галузі електронних комунікацій.

 

            У листі йдеться про критичну ситуацію з відтоком кадрів працівників телеком-галузі через недоліки системи бронювання і брак розуміння державою важливості електронних комунікацій як бази для функціонування сучасної економіки, війська і забезпечення потреб громадян. Зокрема наголошується, що:

  • держоргани (передусім Мінекономіки, Міноборони і Генштаб ЗСУ) систематично порушують терміни розгляду заяв про бронювання;

  • працівники галузі зазвичай мають дефіцитну військово-облікову спеціальність і часто взагалі не підлягають бронюванню;

  • при кожному черговому етапі перебронювання поточна мобілізація призводить до зміни пропорції 50% заброньованих і зменшення бронювання; 

  • більшість малих підприємств галузі взагалі не можуть витримати критерії критично важливого підприємства, зокрема в частині середньої зарплати персоналу.


     Відтік кадрів нищить можливості підприємств галузі і загрожує втратою змоги виконувати розпорядження відповідних держорганів, веде до падіння якості послуг, зокрема до колапсу системи оповіщення населення.

 

            ІнАУ пропонує:

  • збільшити строк дії відстрочки для заброньованих з 6 до 12 місяців;

  • скасувати обмеження щодо звання, віку, військово-облікової спеціальності та кількості заброньованих працівників операторів електронних комунікацій;

  • віднести до критично важливих всі підприємства, внесені до реєстру НКЕК, та їх підрядників.

 

            Також ІнАУ пропонує розглянути можливість змін до Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо звільнення від мобілізації відповідних працівників галузі електронних комунікацій.

 

            Раніше ІнАУ подавала до Мінцифри постатейні пропозиції щодо необхідних змін до Порядку бронювання (Постанови КМУ №76).