Розгляд президентського «вето» до Закону Про електронні комунікації: ІнАУ наполягає на формулюваннях щодо доступу до інформації виключно через суд і закликає не покладати на операторів витрати на підключення до своїх мереж технічних засобів правоохоронців

1 грудня парламент направив на доопрацювання до Комітету з питань цифрової трансформації Закон «Про електронні комунікації» (№3014) з пропозиціями (вето) Президента.

ІнАУ направила листа до Комітету з пропозиціями до цього документу у вигляді порівняльної таблиці: Лист № 141 від 07.12.2020 Комітету ВРУ з питань цифрової трансформації щодо пропозицій до статей 119, 121, 127 Закону України «Про електронні комунікації».

Асоціація пропонує формулювання, які з посиланням на діюче законодавство України гарантують конституційний захист персональних даних про особу, унеможливлюють втручання у приватне спілкування споживачів електронних комунікаційних послуг без рішення суду. 

Також ІнАУ пропонує залишити попередню норму законопроекту №3014, яка передбачала обов’язок оператора забезпечити можливість підключення до своїх мереж технічних засобів, які потрібні правоохоронним органам для здійснення їх функцій, але не накладала на оператора зобов’язання витрачати власні кошти на це підключення. 

 

Раніше ІнАУ зверталась до ряду органів влади, що в разі необхідності використання правоохоронцями обладнання для оперативно-розшукових, розвідувальних заходів та негласного зняття інформації, таке обладнання має закуповуватись коштом державного бюджету, див лист ІнАУ від 02.12.2020.