ІнАУ закликає парламент усунути можливість подвійних трактувань положень законопроекту Про розвідку

Асоціація направила керівникам парламенту листи з зауваженнями до законопроекту «Про розвідку» №2412-д, див. Лист № 93/1-13 від 23.07.2020 ВРУ щодо пропозицій до проекту Закону про розвідку (№ 2412-д від 15.01.2020).

Законопроект містить ряд сумнівних положень, в тому числі стосовно взаємодії розвідувальних органів з операторами телекомунікацій.

Планується, що ще один орган буде мати право здійснювати спецдіяльність на мережах операторів.

Деякі позиції в законопроекті прописані неоднозначно і допускають подвійні трактування. Зокрема це стосується можливості проведення розвідувальних заходів в телеком-мережах за 72 години до отримання рішення суду. Також можливе подвійне трактування щодо того, чи мають оператори закуповувати за свій кошт обладнання для завдань силовиків.

Позавчора Верховна Рада розглядала цей законопроект у другому читанні, але завдяки зокрема принциповій позиції Комітету з питань цифрової трансформації цей ЗП був відправлений на повторне друге читання. ІнАУ виражає вдячність Комітету за професійний підхід під час розгляду проекту Закону у другому читанні, що дало змогу запобігти прийняттю неякісного Закону і внести до документу необхідні доопрацювання.

 

ІнАУ у своєму зверненні до парламенту пропонує внести зміни до законопроекту Про розвідку, які мають на меті усунути неоднозначності і не допустити порушень законних прав операторів телекомунікацій.