ІнАУ закликає парламент не ліквідувати профільний Комітет з питань інформатизації та зв'язку

Минулого року парламент прийняв у 1-му читанні законопроект  про внесення змін до законів України "Про комітети Верховної Ради України" та "Про центральні органи виконавчої влади" щодо оптимізації роботи комітетів Верховної Ради України та співвідношення предметів їх відання із сферами діяльності міністерств., №6256 від 28.03.2017.

 

Документ передбачає синхронізацію міністерств і парламентських комітетів, а отже, ліквідацію Комітету з питань інформатизації та зв'язку через те, що галузь не має свого міністерства.

Зараз парламент повернувся до розгляду цьго законопроекту і включив його розгляд у другому читанні до розкладу засідань на поточний тиждень.

 

ІнАУ направила листа з проханням завадити цьому процесу, принаймні в частині нашого профільного комітету, див. Лист № 96 від 24.04.2019 ВРУ щодо проекту Закону про внесення змін до законів України «Про комітети Верховної Ради України» та «Про центральні органи виконавчої влади» (№ 6256 від 28.03.2017).

 

В листі зазначається, що повернення застарілих підходів щодо механічного суміщення в єдиному органі парламентського контролю сфери ІКТ та інших неспоріднених галузей, як, наприклад, транспорт, завадить розвитку обох галузей і загальмує інноваційний процес реформування.

Парламент сучасної інноваційної держави повинен мати комітет, до видання якого відносяться питання розвитку інформаційного суспільства, інформатизації, електронного урядування, електронного документообігу, телекомунікацій і поштового зв’язку, що дасть Україні ефективний законодавчий інструмент для перетворення  на сучасну «цифрову» державу. Так як це робить Європа, прийнявши програмний документ «Цифровий порядок денний для Європи». 

З огляду на зазначене, ІнАУ просить парламент відхилити законопроект № 6256 від 28.03.2017 р. при розгляді його у другому читанні, або, принаймні, сприяти поверненню Проекту Закону головному комітету для доопрацювання статті 1 з наступним поданням на повторне друге читання.