ІнАУ вважає, що новації законопроєкту 7444-1 містять ознаки глуму над галуззю електронних комунікацій

            ІнАУ направила звернення до ряду парламентських адресатів: Лист № 64/1-9 від 28.07.2022 ВРУ щодо зауважень до проекту Закону реєстр. № 7544-1 від 22.07.2022.

            Лист містить зауваження до проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про доступ..» (№ 7544-1 від 22.07.2022), ініціатором якого є народний депутат України від депутатської фракції «Батьківщина» О.Кучеренко.

            Пан О.Кучеренко пропонує:

  • встановити, що на період воєнного стану на територіях, де тривають бойові дії, вартість послуг з доступу до Інтернету або інших ЕКП не може перевищувати 10 грн на місяць та не може включати будь-які додаткові платежі: лише в цьому разі оператори можуть розраховувати на пільгову вартість доступу до інфраструктури;
  • зобов’язати всіх операторів та постачальників ЕКП щомісячно надавати до СБУ, АМКУ та Держспецзв`язку відомості щодо свого кінцевого бенефіціарного власника та структури власності;
  • зобов’язати операторів та постачальників ЕКП солідарно нести витрати з оплати плати за землю шляхом перерахування в рахунок компенсації власнику опори грошових коштів, які щомісячно розраховується власником опори. 

            ІнАУ у своєму зверненні до ВРУ зазначає, що оператори, попри необхідність відновлення зруйнованих війною мереж і неплатежі, вживають усіх можливих заходів задля забезпечення якісних послуг доступу до мережі Інтернет, зокрема, й на територіях, де ведуться бойові дії, намагаючись до останнього не підвищувати вартість цих послуг. Тому ІнАУ вважає, що пропоновані паном О.Кучеренком пропозиції містять ознаки глуму над галуззю електронних комунікацій. 

            ІнАУ просить парламентські комітети надати негативний висновок на законопроєкт №7544-1 від 22.07.2022, оскільки його положення суперечать чинному законодавству України та матимуть негативні наслідки для галузі і користувачів, і пропонує народному депутату О.Кучеренку відкликати цей документ.