Під час карантину в Україні посилюють боротьбу з "інтернет-піратством"

По всьому світу все більше платних контент-сервісів пом'якшують свою тарифну політику, правовласники надають масові знижки або навіть скасовують отримання роялті за продукти авторського права, а держави світу шукають шляхи додаткового захисту своїх громадян, які перебувають на карантині.

 

В Україні, навпаки, прискорюється темп реформи кабельної ретрансляції, в ході якої достроково, до терміну, визначеного Угодою про асоціацію з ЄС, вводяться додаткові платежі для систем платного ТБ. Раніше ми повідомляли про те, що Мінекономіки і посередники в сфері авторських прав відкинули заклик не форсувати реформу кабельної ретрансляції, див. тут.

 

Також Мінекономіки розробило Проєкт Закону України «Про авторське право і суміжні права», який серед іншого передбачає:

  • Посилення адміністративної (штрафи) та кримінальної відповідальності за порушення авторського права і суміжних прав, виключається можливість визнання цих порушень малозначними;
  • Поширення процедури «повідомлення та виключення» на всі без виключення об’єкти авторського права і суміжних прав (в т ч на цифрові копії книг);
  • Покладання на провайдерів додаткових зобов’язань щодо дотримання авторського права при користуванні їх послугами.

 

ІнАУ направила листа до Мінекономіки щодо цього ЗП: Лист № 39 від 24.03.2020 Мінекономіки щодо пропозицій до проекту Закону України «Про авторське право і суміжні права». На основі проведеного аналізу в листі пропонується відправити законопроект на доопрацювання.