Мінекономіки і посередники в сфері авторських прав відкинули заклик асоціацій не форсувати реформу кабельної ретрансляції

ІнАУ отримала листа з Мінекономіки: Лист № 42 від Мінекономіки 20.03.2020 щодо питань реформи «кабельної ретрансляції» у сфері авторського права і суміжних прав.

 

Це відповідь на Спільний лист ІнАУ та АППК від 04.03.2020 щодо припинення реформи «кабельної ретрансляції» у сфері авторського права і суміжних прав до грудня 2023 року, яким асоціації закликали тимчасово «заморозити» реформу «кабельної ретрансляції» у сфері авторського права і суміжних прав до грудня 2023 року.

ІнАУ з партнерами обґрунтовували необхідність відтермінування реформи організацій колективного управління щодо «кабельної ретрансляції» і передчасне введення додаткових платежів для систем платного ТБ обов'язком влади діяти перш за все в інтересах громадян України і відповідно до Плану виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Адже навіть у Плані виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС запровадження «договірного порядку надання дозволу на кабельну ретрансляцію» заплановано до 31 грудня 2023 року, а не зараз.

 

У відповіді Мінекономіки повідомляє, що призупинення процесу реформування системи колективного управління призведе до невиконання зобов’язань перед вітчизняними та зарубіжними правовласниками щодо реалізації ними прав на винагороду за використання об’єктів авторського права і суміжних прав у різних сферах.

 

Вітчизняні посередники у сфері авторських прав також відкинули пропозицію ІнАУ і інших профільних асоціацій продовжити строки переговорного процесу про встановлення тарифів по відрахуванням за кабельну ретрансляцію на період карантину.

На лист ІнАУ до Коаліції аудіовізуальних і музичних прав № 36 від 18.03.2020 щодо продовження строку переговорного процесу про встановлення тарифів по відрахуванням за кабельну ретрансляцію через ситуацію з карантином в Україні ми отримали відповідь, що можливість відтермінування переговорів законодавством не встановлено, див: Лист № 47 від ГС «КАМП» 20.03.2020 щодо переговорного процесу про встановлення тарифів по відрахуванням за кабельну ретрансляцію

 

Треба зазначити, що за кордоном правовласники, навпаки, за власною ініціативою на період карантину йдуть назустріч громадянам і надають масові знижки або навіть скасовують отримання роялті за продукти авторського права.