Законопроект щодо регламентації запиту №4481 порушує базові конституційні права громадян і бізнесу

У парламенті зареєстровано черговий проект «покращення» роботи правоохоронців: Проект Закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо регламентації запиту у кримінальному провадженні №4481 від 10.12.2020.

 

Автори пропонують доповнити КПК нормою щодо запиту про надання речей, документів та відомостей. 

В разі прийняття законопроекту №4481 всі організації, підприємства і фізичні особи будуть зобов’язані у 3-денний термін надавати відповідні речі, документи та відомості на запит слідчого, дізнавача, прокурора без рішення суду. Передбачені значні штрафи за невиконання вимог запиту.

 

Законопроект містить ряд виключень, стосовно яких не може бути зроблено запит без рішення суду: зокрема це інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій про зв’язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо.

Але виключення не розповсюджується на тих суб’єктів, які не мають операторського статусу, на господарські документи і цілий ряд інших сфер діяльності.

 

ІнАУ направила листа до профільних комітетів і авторів ЗП: Лист № 156/1-2 від 16.12.2020 ВРУ щодо пропозицій до законопроекту № 4481 від 10.12.2020, в якому приводить аргументи щодо невідповідності Конституції, іншим законам України і недоцільності таких новацій.