Вимоги КП «КИЇВПАСТРАНС» щодо демонтажу телеком-мереж в умовах воєнного стану недопустимі

            Комунальне підприємство «КИЇВПАСТРАНС» має намір розірвати договори з доступу до опор контактної мережі, на якій оператори розміщують свої кабелі з метою надання користувачам послуг електронних комунікацій. Як повідомляється у зверненні до ІнАУ члена Асоціації ТОВ «АДАМАНТ», йдеться про дострокове розірвання договору без пояснення причин та підстав для такої дії, у порушення норм самого договору. Про такі ж вимоги розірвання договору повідомляють і інші оператори.

 

            Припинення доступу до контактної мережі, на якій оператори побудували свої мережі відповідно до договору з КП «КИЇВПАСТРАНС» і сплачують цьому КП відповідні кошти, викличе не лише зменшення доходів столичного бюджету. Головна загроза в тому, що значна кількість абонентів, в тому числі державні установи і підприємства критичної інфраструктури, в умовах воєнного стану залишаться без зв’язку, адже на перебудову операторами своїх мереж знадобиться значний час і кошти.

 

            ІнАУ звернулась до ряду інституцій з метою захисту законних прав операторів і їх абонентів: Лист № 58/1-4 від 07.06.2023 Мінцифри, НЦУ, КМВА та КМДА щодо припинення неправомірних дій з боку КП «КИЇВПАСТРАНС».

            Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ) оперативно відгукнувся на заклик ІнАУ і звернувся до ряду установ з проханням про сприяння врегулюванню відносин з метою недопущення припинення надання доступу до інфраструктури телекомунікацій в умовах воєнного стану.