Видані перші ліцензії в діапазоні 2,4 ГГц для побудови бездротових Wi-Fi мереж за спрощеною процедурою

Сьогодні на засіданні НКРЗІ було видано перші ліцензії на користування РЧР України у діапазоні 2.4ГГц для побудови бездротових Wi-Fi мереж за спрощеною процедурою – без отримання дозволу на експлуатацію РЕЗ (за умови дотримання встановлених вимог для типу ліцензії Л03), див. підсумки засідання НКРЗІ від 30.07.2019 р.

 

Така можливість з'явилась у операторів після величезної роботи, яка була проведена Інтернет Асоціацією України разом з фахівцями НКРЗІ, ДП УДЦР, Генерального штабу ЗСУ та Держспецзв'язку.

   

Олександр Федієнко, Голова Правління ІнАУ, відмітив, що це перший в галузі за останні роки такий великий крок у бік гармонізації дозвільних процедур з країнами ЄС.

Адже, як відомо, раніше встановлення будь-якого радіоелектронного засобу ззовні приміщень потребувало отримання окремого дозволу на експлуатацію РЕЗ.  Це суттєво ускладнювало процедуру легалізації публічних зон Wi-Fi для доступу до мережі Інтернет. Зараз ця процедура значно спростилася завдяки внесенню відповідних змін до

Плану використання РЧР України, Ліцензійних умов – оператору достатньо отримати нову ліцензію на користування РЧР з умовами Л03.

 

Символічно, що однією з перших таку ліцензію отримав дійсний член ІнАУ – оператор з м.Фастів Київської області – ТОВ «Фасттелеком ЛТД». Компанія вже підтвердила своє бажання встановити у місті Фастові декілька зон публічного доступу до мережі Інтернет.