В Одесі пройшла Конференція з питань розвитку галузі електронних телекомунікацій України

З 17 по 21 вересня в Одесі пройшла Конференція з питань розвитку галузі електронних комунікацій України і зібрала  понад 180 учасників, які репрезентують різні сегменти ІКТ-ринку. Офіційне відкриття Конференції відбулось у традиційних українських вишиванках.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

В рамках першого дня роботи Конференції відбулась панельна дискусія на тему: «Взаємодія держави і бізнесу в сфері інформаційно-комунікаційних технологій як запорука сталого розвитку галузі», модератором якої виступила Тетяна Попова, Голова Правління ІнАУ. Під час дискусії були заслухані доповіді: Олександра Баранова, Голови Консультативно-дорадчої ради ІнАУ «Рекомендації по вдосконаленню законодавства України в сфері ІКТ в контексті його гармонізації з європейським»; Максима Літвінова, Заступника начальника управління МВС України «Обмеження доступу до інтернет-ресурсів: міжнародний досвід та українська практика» та Олександра Чумака, Заступника начальника управління СБУ «Питання інформаційної та кібербезпеки». До дискусії залучилися Олександр Федієнко, член Правління ІнАУ, Віктор Кривенко, керівник національного проекту «Технополіс», Олександр Ольшанський, член Правління ІнАУ, та інші учасники панельної дискусії. Також відбулась панельна дискусія, присвячена питанню розвитку телекомунікацій: інфраструктура, доступ, захист прав провайдерів. Експертну думку щодо правових шляхів вирішення актуальних проблем доступу та використання інфраструктури телекомунікацій висловила у своїй доповіді Валерія Дяченко, юрист ІнАУ. Про те, чим прийняття закону про захист авторського права загрожує провайдерам, розповіла  Олена Сказко, юрист в сфері IT-права, Іmena. В свою чергу Дмитро Гадомський (Адвокатське об'єднання «Юскутум») презентував Концепцію національної хмари авторських прав. В дискусії також взяли участь  Максим Смілянець, Заступник Генерального директора ПрАТ «Датагруп», Дмитро Грищук, Генеральний директор IPNetІван Пєтухов, Президент групи компаній Адамант – член Правління ІнАУ. Завершився перший день Конференції

На завершення першого дня Конференції відбулась панельна дискусія на тему: «Практичні рішення для ринку телекомунікацій». Олександр Федоровський (компанія РОМСАТ)  прочитав цікаву доповідь на тему: "xPON - наступний етап розвитку мереж ШСД". Презентацію на тему «Обладнання Raisecom - надійність, перевірена безвідмовної роботою в СНД протягом 10 років» провів В'ячеслав Рижей, компанія Raisecom. Доповідач детально розповів про обладнання Raisecom операторського класу: комутатори, PON, PTN, OTN, мультиплексори, медіаконвертори, C/DWDM, TDM over IP, оптичні модулі, SME маршрутизатори, індустріальні комутатори. Головна відмінна риса обладнання Raisecom - висока якість при низькій ціні. Олексій Омельченко (компанія Ruckus Wireless) у своїй доповіді розповів про сервіси на основі Smart WiFі, які, в свою чергу, дозволяють операторам зв'язку і підприємствам лідирувати в сфері надання послуг зв'язку. Костянтин Шульга (компанія «Ромсат») у своїй доповіді «Conax – рішення захисту контенту від піратства» презентував комплексні рішення Xtend Multiscreen, Conax GO Live, OTT Access і Conax Hardened PlayReady Client, які спрямовані на захист сучасних технологій передачі контенту та інтерактивних послуг.

19 вересня в рамках Конференції пройшла щорічна осіння зустріч Telecom Summit, організатор якої – компанія «OmniLink». Відкриття Telecom Summit 2014 розпочалося із промови модератора заходу – директора з розвитку бізнесу OmniLink Василя Середи, у якій він побажав плідного та інформаційно корисного дня.

Про рекомендовані існуючі та нові рішення для мереж провайдерів від компанії ZyXEL розповів аудиторії менеджер з продукції представництва ZyXEL в Україні Євгеній Балакін. Несподіваною для аудиторії стала доповідь компанії Hewlett Packard, у якій провідний технічний консультант Родіон Ковальчук розвінчав міфи про те, що рішення HP Networking створені лише для корпоративного сегменту. Натомість учасникам був продемонстрований перелік обладнання HP для побудови мереж провайдерів. Актуальну на сьогодні серед операторів тему створення PON-мереж підняв Олексій Єфременко, керівник департаменту підтримки продажу Alcatel-Lucent. Під час другої технологічної секції висококваліфіковані спеціалісти компанії Cisco Володимир Литовка та Андрій Корж розповіли аудиторії про модель віртуалізації сервісних вузлів, огляд доступних та запланованих продуктів Cisco, а також поточний статус та розвиток функції BNG в продуктах виробника. Під час комерційної секції прозвучали доповіді заступника генерального директора національного оператора «Датагруп» Максима Смілянця, в яких доповідач із 12-річним досвідом роботи на телекомунікаційному ринку України розповів про важливі фактори утримання та підвищення рівня ARPU, а також про методи оцінки компаній при їх продажу-купівлі. Завершальною нотою інтелектуально насиченого дня Telecom Summit 2014 стала презентація послуг нового українського комерційного дата центру Gigacenter.

Останній день Конференції був присвячений пошуку шляхів подальшого розвитку Української мережі обміну трафіком (UA-IX) та питанню ефективного використання нових технологій в сфері ІКТ. Директор ДП «UA-IX» Олександр Кульчицький у своїй доповіді розповів про недоліки та переваги роботи Української мережі обміну трафіком, а також наголосив на потенційних напрямах розвитку UA-IX в майбутньому. У своїй доповіді «Аналіз трафіка Учасників UA-IX» Сергій Першин, технічний директор ДП «UA-IX», розповів про заплановані зміни до Правил користування послугами UA-IX, а саме: Участник не зобов’язаний ставити максимальний пріоритет на анонси автономних систем, трафік від яких не маршрутизується до UA-IX. Такі анонси на роут-серверах UA-IX маркуються особливим bgp community 15645:200.

В’ячеслав Василевський (компанія «Ай Пі Медіа Груп») розповів про сприятливі умови для розвитку  ОТТ-IPTV в Україні. У своїй доповіді  Костянтин Жакун, представник ІнАУ у робочій групі при Комітеті ВР з питань свободи слова та інформації акцентував увагу на законодавчому забезпеченні розвитку вітчизняного ринку універсальної послуги. Микола Козак (компанія DUNE HD Ukraine) у своїй доповіді розповів про тенденції розвитку рішень для інтернет-телебачення і про нову програму співпраці компанії DUNE HD з операторами. За його словами, ця програма полягає у комплексному рішенні, яке складається з middleware Spice, сет-топ-боксів Dune HD та ПЗ з можливістю дистанційної кастомізації пристроїв під потреби провайдера. В свою чергу,   Роман Ейгерт, керівник компанії «Українська Південна Торгівельна Компанія» презентував кабелі ТКО, підвіс та технології монтажу. На завершення конференції Ірина Попова (дослідницька компанія «ІКС-Консалтинг») поділилася результатами досліджень ринку широкосмугового доступу в Україні.

Організатори Конференції висловлюють щиру подяку всім учасникам Конференції, а також: Генеральному спонсору – компанії «ДЕПС Україна», Титульному спонсору – компанії «РОМСАТ», Регіональному партнеру – компанії «TeNet», спонсорам Конференції – компаніям «IT Systems», «Датагруп», «OmniLink», «Hosting UA», «Українська південна торгівельна компанія», «DUNE HD» та «IT Biz».

Про Конференцію

 

Фотогалерея

 

Доповіді