«Стоп корупції» порушила журналістські стандарти в сюжеті щодо введення мита на кабельну продукцію

Інтернет Асоціація України, Асоціація «Телекомунікаційна палата України» і Асоціація правовласників та постачальників контенту оприлюднюють позиційну заяву щодо мита на кабельну продукцію:

 

Ми, керівники Інтернет Асоціації України - Олександр Савчук, Телекомунікаційної Палати України – Тетяна Попова, Асоціації правовласників та постачальників контенту – Наталія Клітна, цією публікацією заявляємо про те, що сюжет про введення мита на кабельну продукцію, який вийшов на «Стопкорі» і був поширений окремими ЗМІ https://apostrophe.ua/news/business/2021-09-24/v-ukrelektrokabel-oprovergli-slova-slugi-fedienko-o-suschestvennom-podorozhanii-interneta/244720, https://t.me/stopcor/1809, містить ознаки «джинси» і поданий з порушенням журналістських стандартів. 

 

«В Україні запроваджують мито на імпорт кабелю. Виробники радіють, бо це захистить ринок від сумнівної продукції. Сумує лише народний депутат Федієнко», - пишуть журналісти «Стопкору», яких після таких публікацій важко назвати журналістами. 

 

Наголошуємо на тому, що наші професійні об’єднання та усі інші відомі нам організації провайдерів та операторів телекомунікацій неодноразово звертались до народного депутата Олександра Федієнка, Міністерства цифрової трансформації України та інших інституцій з проханням сприяти припиненню провадження мита на імпорт кабельної продукції, оскільки воно призведе до подорожчання послуг доступу до мережі Інтернет, кабельного телебачення і загальмує урядові програми цифрової трансформації. 

Це не особиста думка народного депутата України, а узагальнена думка експертів наших асоціацій. 

Однак журналісти «Стопкору» при підготовці свого відеосюжету брали інтерв'ю у представника лише однієї асоціації та зацікавленої сторони, що сама лобіювала, місцями нечесно, введення мита, та яка спеціалізується на виробленні кабельної продукції, а не на постачанні телекомунікаційних послуг.

Звертаємо увагу, що твердження президента асоціації «Укрелектрокабель» Анатолія Пушкаря стосовно роботи операторів телекомунікацій в коментарі, на якому базується матеріал «Стопкору», не відповідає дійсності та не є експертною позицією. 

При будівництві кабельних ліній зв'язку доля вартості кабелю в матеріалах складає близько 90%. 

Що стосується нібито особистої зацікавленості нардепа та його бізнесу - якби «Стопкор» звернувся дійсно до експертів галузі, яких усіх знає Федієнко, а вони його, - їм би відповіли, що бізнес, яким керував нардеп до обрання в парламент, у більшій частині побудований на бездротових технологіях. Отож ми колективно повністю відкидаємо безглузді звинувачення «Стоп корупції». 

Цією спільною заявою ми також вимагаємо у всіх ЗМІ, які розмістили незбалансовані матеріали «Стопкору», оприлюднити цю спільну заяву.