Сьогодні Інтернет Асоціації України виповнюється 20 років

 

22 грудня 2000 року Установчий з'їзд ухвалив історичне рішення про створення ІнАУ. Сорок підприємств молодої індустрії об’єднались з метою розвитку вітчизняного ринку інтернет-послуг, впровадження на ньому партнерських відносин, розбудови інформаційного суспільства.

Роки розвитку Асоціації – це кроки становлення українського Інтернету. Мережа увійшла практично в усі сфери суспільного життя. Три чверті громадян стали її користувачами, з’явився зрілий ринок інтернет-послуг, якісний вітчизняний контент. За цими досягненнями – зусилля і наполегливий труд співробітників підприємств – членів ІнАУ.

Разом з ринком кількісно і якісно зросла Інтернет Асоціація України. Зараз вона є найбільшим в Україні об’єднанням підприємств сфери електронних комунікацій, які надають різноманітні інтернет-послуги. Серед понад 220 членів Асоціації – провайдери, оператори електронних комунікацій, дата-центри, реєстратори доменних імен, агентства інтернет-реклами, ЗМІ, постачальники медіа-контенту, виробники обладнання, науково-освітні установи.

Відповідаючи на виклики в ІКТ-сфері, ІнАУ втілює проекти, що допомагають вирішувати актуальні проблеми розвитку галузі. Це і проведення досліджень в різних сегментах індустрії, і освітні проекти, і нормотворча аналітика, і цілий ряд заходів, котрі ІнАУ з партнерами організує задля розбудови інформаційного суспільства, протидії монополізму і необґрунтованим преференціям, зменшенню регуляторного тиску і втручання держави в бізнес, усуненню перешкод виходу на ринок. Ці питання турбують передусім представників малого і середнього бізнесу, які переважають серед членів ІнАУ. Прагнення Асоціації повністю співпадають з інтересами вітчизняних споживачів, адже високий рівень конкуренції і прозорості на ринку – найкращий гарант якісної послуги.

Важко переоцінити значення для розвитку вітчизняного ринку інтернет-доступу дочірнього підприємства ІнАУ – «Української мережі обміну трафіком UA-IX», яке теж незабаром відзначатиме 20-річчя. Значною мірою саме завдяки ІнАУ та її дочірньому підприємству українці мають одне з найкращих в світі відношення ціна/якість на послуги інтернет-доступу. Модернізація обладнання UA-IX, яка відбувається цими днями, забезпечить подальший ріст продуктивності і надійності обміну трафіком, що особливо важливо під час карантинних обмежень.

У ІнАУ в день 20-річчя залишається багато завдань. Для вітчизняної бізнес-асоціації, яка перебуває на передньому краї захисту інтересів вітчизняної ІКТ-індустрії це не лише період зрілості і визнання, але й час відповідальності перед індустрією і суспільством.

День народження ІнАУ – свято всієї української інтернет-спільноти. Асоціація вітає з цим святом суб’єктів господарювання в сфері електронних комунікацій, урядовців, науковців, освітян, представників громадських господарських об’єднань: всіх тих, хто всі ці роки разом з ІнАУ працює на розвиток українського сегменту мережі Інтернет!