Профільні асоціації закликають Нацраду змінити підхід до пакетування європейських телепрограм

            ІнАУ разом з Телекомунікаційною палатою України і Асоціацією правовласників та постачальників контенту направили до Нацради з питань ТБ та радіомовлення і до Офісу Ради Європи в Україні спільну Позиційну заяву: Позиційна заява ІнАУ, ТПУ та АППК щодо оновленого Переліку програм іноземних телерадіоорганізацій, що ретранслюються.

            В ній йдеться про негативні наслідки прийняття Нацрадою Переліку програм іноземних телерадіоорганізацій, що ретранслюються, до якого не включені одразу десятки популярних іноземних телеканалів, переважно з країн Євросоюзу. Одномоментне виключення з пакетів провайдерів програм, які не внесено до Переліку, призведе до погіршення характеристик послуг та, як наслідок, призведе до відтоку споживачів від послуг ліцензованих провайдерів.

            Профільні асоціації просять Нацраду встановити строк щонайменше до 31.12.2022 для імплементації оновленого Переліку, під час якого провайдери зможуть проінформувати абонентів про зміни у переліку програм і владнати необхідні формальності та процедури щодо розірвання угод з телеканалами, програми яких вони будуть змушені виключити з пакетів.

 

            Раніше ІнАУ направляла листа до Нацради з пропозиціями щодо захисту прав та законних інтересів ППП та абонентів у зв’язку з впровадженням оновленого Переліку програм, задля запобігання відтоку споживачів на нелегальні інформаційні ресурси, зниженню доходів, сплати податків, скорочення робочих місць у провайдерів програмних послуг, а також листи посольствам Німеччини, Франції і Італії з проханням сприяння змінам до ст. 66  проекту Закону «Про медіа» щодо трансляції телеканалів з походженням з країн Європейського Союзу та підписантів Європейської конвенції про транскордонне телебачення і отримали відповідь Нацради, в якій вона повідомила про свою позицію з цього питання.