Прес-конференція «Безпека дітей в Інтернеті в контексті збройного конфлікту на Сході України»

10 лютого, м. Київ: Інтернет Асоціація України та спільна програма Європейського Союзу та Ради Європи «Зміцнення інформаційного суспільства в Україні» (далі - Програма) з нагоди Міжнародного дня безпечнішого Інтернету провели прес-конференцію «Безпека дітей в Інтернеті в контексті  збройного конфлікту на Сході України».<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

З кожним роком все більше дітей користуються Інтернетом, але часто ні діти, ані батьки, не усвідомлюють, які традиційні та нові небезпеки для дітей існують в Інтернеті. За даними дослідження Інституту соціології НАН України, 22% дітей періодично потрапляють на сайти для дорослих і лише у 18% випадків дорослі перевіряють, які сайти відвідувала дитина. Близько 28% дітей готові переслати свої фотографії незнайомим людям, 17% дітей без сумнівів погоджуються повідомити особисту інформацію про себе і свою сім’ю.

На тлі збройного конфлікту на Сході України, з'являються нові небезпеки для дітей, оскільки інформаційне середовище стрімко наповнюється сценами насилля, мовою ненависті і характеризується розпалюванням ворожнечі, нетерпимістю, маніпулюванням. Така ситуація несе особливі загрози для психіки дітей та підлітків, про що свідчать дані щойно завершеного дослідження Інститутом соціальної та політичної психології НАПН України, проведеного за підтримки Програми.

Експерти Інтернет Асоціації України та Ради Європи в ході прес-конференції поділилися вітчизняним та європейським досвідом зменшення впливу таких загроз. В ході розмови йшлося про профілактичні заходи, інформування користувачів про їх права, створення спеціалізованих інтернет-ресурсів для дітей.

Учасникам було представлено Посібник з прав людини для Інтернет-користувачів, прийнятий рекомендацією Ради Європи в 2014 р. Посібник з прав людини для Інтернет-користувачів та пояснювальний меморандум до нього нещодавно були перекладені українською. Посібник є інструментом, призначеним для Інтернет-користувачів, з метою ознайомлення з їх правами в Інтернеті, їх можливими обмеженнями та доступними засобами правового захисту у випадку таких обмежень. Відповідно до цього документу діти та молодь мають право на особливий захист і консультування при користуванні Інтернетом. Дітям та молоді повинен надаватися спеціальний захист від втручання у їх фізичне, психічне чи моральне благополуччя, зокрема захист від сексуальної експлуатації чи насильства в Інтернеті та від інших форм кіберзлочинності. Діти та молодь мають право на освіту, яка покликана захистити їх від подібних загроз.

В ході прес-конференції було представлено он-лайн гру для дітей "Дикий Інтернет Ліс" (Through the Wild Web Woods) www.wildwebwoods.org, створену Радою Європи  для того, щоб навчити дітей користуватися Інтернетом безпечно.

Важливою складовою обмеження негативних впливів є вміння дорослих, передусім батьків та вчителів, налагодити механізми фільтрації небажаного контенту. Держава в надзвичайній ситуації має діяти швидко, але тільки суд має приймати рішення щодо обмежень у інформаційній сфері. При цьому держава має гарантувати пропорційність, прозорість, передбачуваність, можливість перегляду рішень, обмеження в часі обмежувальних заходів при забезпеченні найменших руйнувань структури Інтернету.

У прес-конференції взяли участь:

·         Тетяна Попова, Голова Правління Інтернет Асоціації України (ІнАУ)

·         Кармен Турк, експерт Ради Європи (Естонія)

·         Любов Найдьонова, завідувач лабораторії психології масової комунікації та медіаосвіти, заступник директора з наукової роботи Інституту соціальної та політичної психології НАПН України

·         Елліна Шнурко-Табакова, Голова Комітету ІнАУ з питань захисту прав людини і свободи слова.

Пост-реліз

 

Відео-архів прес-конференції

 

Фотогалерея