ПОВНОЛІТТЯ ІНАУ

Сьогодні Інтернет Асоціації України виповнюється 18 років. Цього зимового дня 2000 року Установчий з'їзд ухвалив історичне рішення про створення ІнАУ. Кілька десятків молодих і амбітних підприємств сфери інформаційно-комунікаційних технологій об’єднали зусилля задля розвитку вітчизняного ринку інтернет-послуг, впровадження на ньому партнерських відносин, створення в державі засад інформаційного суспільства.

Роки розвитку Асоціації – це кроки становлення українського Інтернету. За цей час Мережа потужно увійшла у всі сфери життя країни. Дві третини українців стали її користувачами, з’явився зрілий ринок інтернет-послуг, якісний український контент. За цими досягненнями – зусилля і наполегливий труд співробітників підприємств – членів ІнАУ.

Разом з ринком кількісно і якісно зросла Інтернет Асоціація України. Сьогодні до її складу входить понад 200 підприємств. Серед них – українські сервіс-провайдери, оператори зв’язку, провайдери хостингу, постачальники послуг інтернет-реклами, реєстратори доменних імен, контент-провайдери, ЗМІ, виробники телеком-обладнання, науково-освітні установи.

Відповідаючи на виклики в ІКТ-сфері, ІнАУ втілює проекти, що допомагають вирішувати актуальні проблеми розвитку галузі. Це і ряд досліджень, що забезпечують учасників ринку та інвесторів якісними даними про показники українського сегменту Інтернету, і Конкурс освітніх сайтів, який ІнАУ здійснює разом з МОН, і проект «Скарга» з викорінення в Інтернеті «мови насилля», і ряд заходів, котрі ІнАУ з партнерами організує задля розбудови інформаційного суспільства в Україні, протидії монополізму і необґрунтованим преференціям, зменшенню регуляторного тиску і втручання держави в бізнес, усуненню перешкод виходу на ринок.

Дочірнє підприємство «Українська мережа обміну інтернет-трафіком UA-IX» є одним з лідерів у своєму сегменті, об’єднуючи мережі понад 180 учасників. Значною мірою саме завдяки ІнАУ та UA-IX українці мають найкраще в світі відношення ціна/якість на послуги інтернет-доступу. Днями в UA-IX вперше в Україні запроваджена повністю автоматизована система замовлення та впровадження приватних віртуальних мереж (VLAN), що дасть змогу Учасникам мережі оперативніше надавати послуги своїм клієнтам.

Один з головних пріоритетів Асоціації – захист законних  інтересів членів ІнАУ. 12 профільних комітетів Асоціації є майданчиком для обговорення членами ІнАУ нагальних проблем в основних сегментах телекому. Такі проекти, як Реєстр викраденого обладнання та Провайдер SOS дозволяють оперативно реагувати на незаконні дії відносно членів ІнАУ та інших учасників телеком-ринку. Як зазначає Голова Правління ІнАУ Олександр Федієнко, ІнАУ – це єдина незалежна структура на вітчизняному ринку телекомунікацій, в якій оператори і провайдери – представники передусім малого і середнього бізнесу – бачать і отримують реальну підтримку і допомогу.

Для людини 18 років – це вік повноліття. Для вітчизняної бізнес-асоціації, яка перебуває на передньому краї захисту інтересів вітчизняної ІКТ-індустрії – період зрілості і визнання.

Асоціація вітає з цим святом, а також з прийдешніми різдвяними та новорічними святами членів ІнАУ, українську інтернет-спільноту, суб’єктів господарювання в сфері ІКТ, урядовців, науковців, освітян, представників громадських господарських об’єднань: всіх тих, хто всі ці роки разом з ІнАУ працює на розвиток українського сегменту мережі Інтернет!