Обмеження Нацрадою переліку іноземних програм суперечить законодавству і міжнародним зобов'язанням України та ще більше посилить монополію медіагруп

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення винесла на громадське обговорення Порядок формування переліку іноземних програм, що ретранслюються.

Проєкт передбачає прийняття Нацрадою рішення про включення програм іноземних телерадіоорганізацій до Переліку і право Нацради встановлювати відповідності змісту програм іноземної телерадіоорганізації вимогам затверджених Нацрадою положень.

 

ІнАУ вважає, що такі новації можуть бути реалізовані виключно шляхом внесення змін у чинне законодавство, а ніяким чином не виданням Нацрадою підзаконних нормативно-правових актів, і що Нацрада перевищує свої повноваження в пропонованому проєкті. Про це йдеться у листі ІнАУ до Нацради: Лист № 146 від 12.10.2021 Нацраді щодо пропозицій до проєкту Порядку формування Переліку програм іноземних телерадіоорганізацій, що ретранслюються.

 

ІнАУ зазначає, що позиція Нацради, яка має намір перебрати на себе і затвердити власним рішенням функції зі встановлення відповідності змісту програм іноземної телерадіоорганізації вимогам своїх положень, суперечить не лише чинному українському законодавству, але й Європейській конвенції про транскордонне телебачення, ратифікованій Україною у 2008 р.

 

Не менш важливо й те, що запропонованим проєктом буде обмежено доступ іноземних програм на ринок України, чим буде зменшено конкуренцію та створено сприятливі умови для ще більшого монополізму вітчизняних олігархічних медіагруп.

 

ІнАУ закликає Нацраду припинити громадське обговорення проєкту Порядку та відмовитись від намірів його затвердження.