Мито на кабелі підвищить споживацькі тарифи на інтернет-доступ на 7-12% і загрожує зривом урядових програм цифровізації країни

ІнАУ направила листа до Мінекономіки і Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі: Лист № 138 від 29.09.2021 Мінекономіки щодо перегляду рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі від 23.04.2021 №СП-491/2021/4411-03 «Про застосування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну проводів незалежно від країни походження та експорту».

 

В листі ІнАУ вітає початок процедури перегляду рішення щодо впровадження мита, оскільки є підстави вважати впровадження мита на кабелі помилковим і таким, яке шкодить інтересам вітчизняних споживачів і держави на користь вузькому колу вітчизняних виробників. 

 

Впровадження цього мита, за підрахунками ряду операторів телекомунікацій, призведе до зростання вартості будівництва нових телекомунікаційних мереж на понад 20%. При цьому споживацькі тарифи інтернет-доступу збільшаться приблизно на 7-12% через збільшення експлуатаційних, ремонтних та інфраструктурних витрат операторів.

Під загрозою зриву також урядові програми цифровізації країни, зокрема бюджетна програма «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на підвищення доступності широкосмугового доступу до Інтернету в сільській місцевості», яка передбачає надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, і під яку вже проведені тендери, розраховані на відсутність мита на кабелі.

 

ІнАУ просить врахувати інтереси споживачів і держави, відмінити рішення щодо впровадження мита на кабелі і не допустити негативних наслідків на ринку провідникової продукції та на телекомунікаційних ринках, як-то монополізація ринку обмеженим колом постачальників цієї продукції, зростання цін на продукцію та, відповідно на телекомунікаційні послуги, дефіцит кабельної продукції, уповільнення модернізації та будівництва інфраструктурних об’єктів.