Хто пособник терористів?

Самовбивча для держави практика вилучення серверів операторів телекомунікацій стала фірмовим стилем українських силовиків    

Черговий оператор телекомунікацій та понад мільйон його абонентів став жертвою дій силовиків. 11 листопада слідча група СБУ в супроводі бійців спецпідрозділу «Альфа» вилучила головний маршрутизатор та інше мережеве обладнання CDMA-оператора «Інтернаціональні телекомунікації». Без доступу до Інтернету залишились абоненти компанії по всій Україні.

Зусиллями оператора робота мережі протягом вихідних днів відновлена. Але  її продуктивність постраждала, адже тепер встановлено і використовується менш потужне серверне обладнання, ніж те, яке вилучили співробітники СБУ. Оператор пообіцяв своїм абонентам власним коштом компенсувати завдані силовиками збитки.

Вилучення обладнання в ІКТ-компаніях вже стало суворою українською повсякденністю. Гучні повідомлення про черговий обшук у операторів телекомунікацій, які при «злочинній владі» з’являлись кілька раз на рік, тепер лунають щотижня. Під патетичні звинувачення операторів в пособництві тероризму силовики намагаються завдати їм найбільшої шкоди, вилучаючи базові елементи мережі, від яких залежить надання послуг мільйонам абонентів.

Це вже потім з’ясовується, що кожне з гучних звинувачень силовиків проти операторів розсипається, навіть не доходячи до суду. Жодного судового підтвердження підозр, на підставі яких знищуються мережі операторів, не існує в природі. Постраждалі оператори мовчать – вони радіють можливості хоча б повернути своє обладнання після того, як в черговий раз розвалюється чергове нікчемне слідство. Про вибачення з боку силовиків не йдеться, тим паче про компенсацію завданих збитків або про звільнення правоохоронців і суддів, на чиїх непрофесійних (чи корупційних?) висновках будувалось звинувачення. Нечисленні інвестори пакують валізи.

В цій ситуації вкотре виникають питання:

- чому з усіх можливих варіантів слідства українські силовики обирають той, який наносить максимально можливу шкоду оператору та його абонентам?

- що ще треба зробити, щоб донести до відома правоохоронців просту істину про те, що вилучення обладнання значно ускладнює, а то й унеможливлює слідчі дії на телекомунікаційній мережі?

- чому Генеральна прокуратура України закриває очі на демонстративне ігнорування слідчими різних силових структур вимог законодавства про копіювання серверних даних замість їх вилучень?

- доки на своїх посадах будуть залишатися недолугі слідчі та їх керівники після того, як вкотре розвалюється висунуте ними безпідставне звинувачення?

- якими аргументами керувались парламентарі при внесенні правок до законопроекту № 3719 від 24.12.2015, котрий передбачав заборону вилучення електронних інформаційних систем, які навпаки розв’язують руки силовикам у знищенні вітчизняного ІКТ-сегменту?

- хто насправді є пособником терористів в Україні?