ІнАУ закликає уникнути посилення адміністративного і фінансового тиску на операторів критичної інфраструктури

Парламентський Комітет з питань цифрової трансформації розробив законопроект про критичну інфраструктуру і запросив до його обговорення, деталі тут.

 

Проаналізувавши документ, ІнАУ сфорувала ряд зауважень і направила їх до Комітету, див. Лист № 08/1-2 від 25.01.2021 Комітету ВРУ з питань цифрової трансформації щодо пропозицій до законопроекту про критичну інфраструктуру.

 

Зокрема, ІнАУ пропонує таке: 

  1. ІнАУ вважає недоцільним створення нового державного органу - Національної комісії з питань захисту критичної інфраструктури. Ще один регулятор, який отримає повноваження контролювати забезпечення підприємствами заходів критичної інфраструктури і здійснювати санкції щодо них, не лише створить додаткові навантаження на державний бюджет, але й створить умови для ще більшого адміністративного і фінансового тиску на бізнес. Не зайвим буде нагадати, що в передвиборчій програмі Президента України, а також у програмних документах Верховної Ради і Уряду України йдеться про протилежне - зменшення адміністратвиного тиску на бізнес.  
  2. ІнАУ пропонує виключити з тексту документу положення про обов’язкове страхування об’єктів критичної інфраструктури за рахунок самих суб’єктів господарювання. Такий підхід є нічим іншим, як запровадженням ще одного податку на бізнес.
  3. ІнАУ вважає, що в разі встановлення додаткових зобов’язань до суб’єктів господарювання у сфері захисту критичної інфраструктури, зокрема, щодо утримання об’єктів критичної інфраструктури, введення платежів, то такі витрати повинні бути компенсовані за рахунок державного чи місцевого бюджетів. 
  4. ІнАУ пропонує суттєво обмежити можливість штрафів операторів об’єктів критичної інфраструктури лише тими випадками, коли діяльність такого суб’єкта господарювання створює загрозу здоров’ю та життю людей.