ІнАУ закликає не допустити необґрунтованого підвищення тарифів на ККЕ

Сьогодні в НКРЗІ, за участі представників ІнАУ, відбулась чергова нарада щодо перегляду тарифів на використання кабельної каналізації електрозв’язку Укртелекома, на якій обговорювалось підвищення тарифів на 13%.

Ще у листопаді ІнАУ зверталась з листом № 162 від 19.11.2021 НКРЗІ щодо пропозиції АТ «УКРТЕЛЕКОМ» про підвищення вартості послуг з використання ККЕ, в якому звертала увагу на відсутність детальних розрахунків по складових тарифів і обґрунтувань такого підвищення. ІнАУ тоді зазначала, що відповідно до Порядку регулювання тарифів (рішення НКРЗІ №540 від 25.10.2021), обґрунтування має містити інформацію про:

  • економічні показники роботи оператора за останні 2 роки (обов’язково дані про доходи, витрати, рентабельність);
  • розрахунок тарифів, виходячи з планової собівартості одиниці калькулювання;
  • порівняльну таблицю чинних та нових тарифів із розрахунком зміни доходів при введенні нових тарифів.

Ця інформація не була надана. 

Крім того, ІнАУ зазначала, що не вирішено цілий ряд проблем у користуванні ККЕ (про що йшлося у ряді окремих листів ІнАУ за зверненнями членів Асоціації), отже, відсутні покращені умови надання послуги. 

Але аргументи ІнАУ на рівні НКРЗІ щодо необхідності виконання затверджених Мінюстом рішень поки що не були почуті. 

Тому сьогодні ІнАУ звернулась з цим питанням до Президента України, якому підпорядкована НКРЗІ: Лист № 175 від 16.12.2021 Президенту України щодо недопущення необґрунтованого підвищення вартості послуг з використання ККЕ.

ІнАУ просить Президента втрутитись в дану ситуацію з метою недопущення необґрунтованого підвищення тарифів на надання в користування ККЕ та, відповідно, підвищення вартості телекомунікаційних послуг для споживачів.