ІнАУ просить ВРУ прибрати корупційну норму із ЗП 6134 щодо блокування веб-сайтів суб’єктів господарювання

            На минулому тижні у 1-му читанні прийнято урядовий законопроект № 6134 від 05.10.2021 Про захист прав споживачів

            ІнАУ минулої осені надавала пропозиції і заперечення щодо цього законопроекту, але вони не враховані. І тепер раптом цей документ приймається по прискореній процедурі.

 

            Законопроект передбачає надати право компетентному органу (Держспоживзахисту або ДРС) вимагати від провайдера блокування веб-сайту суб’єкта господарювання у разі, якщо на цьому веб-сайті не надається достовірна інформація про найменування і місцезнаходження суб’єкта господарювання, що унеможливлює здійснення заходів державного нагляду.

            Такий підхід дозволяє заблокувати без рішення суду будь-який сайт, навіть той, який не має жодного відношення до торгівлі товарами і укладання договорів. 

            На думку Кабміну, таке блокування сайтів захистить споживача. А насправді це дасть чиновникам потужний корупційний інструмент. Не кажучи вже про те, що блокування на доступі, а не в дата-центрах, відкриває цілий ряд вразливостей в Інтернеті, на чому ІнАУ вже неодноразово наголошувала. 

 

            Сьогодні ІнАУ направила листа  до 4-х парламентських комітетів: Лист № 90/1-4 від 11.10.2022 ВРУ щодо зауважень до проекту Закону про захист прав споживачів № 6134 від 05.10.2021.

            Лист містить прохання відхилити шкідливу норму, або принаймні внести зміни для ліквідації її шкоди.