ІнАУ просить ВРУ прибрати контроверсійні новації із законопроекту Про захист прав споживачів №6134

            У жовтні ІнАУ направляла пропозиції до законопроекту №6134 Про захист прав споживачів, які мали запобігти корупційним ризикам.

            Документ передбачає надати право компетентному органу (Держспоживзахисту або ДРС) вимагати від провайдера блокування веб-сайту суб’єкта господарювання у разі, якщо на цьому веб-сайті не надається інформація про найменування і місцезнаходження суб’єкта господарювання.

            Такий підхід дозволяє заблокувати без рішення суду будь-який сайт, навіть той, який не має жодного відношення до торгівлі товарами і укладання договорів.

            На думку Кабміну, таке блокування сайтів захистить споживача. А насправді це дасть чиновникам потужний корупційний інструмент. Не кажучи вже про те, що блокування на доступі, а не в датацентрах, відкриває цілий ряд вразливостей в Інтернеті, на чому ІнАУ вже неодноразово наголошувала.

 

            Зараз цей проект готується до другого читання, пропозиції ІнАУ не враховані.

 

            Асоціація повторно направила свої оновлені зауваження до другого читання цього законопроекту: Лист № 02 від 11.01.2023 ВРУ щодо пропозицій до проекту Закону про захист прав споживачів (реєстр. № 6134 від 05.10.2021).

            У цьому листі ми закликаємо врахувати наші попередні пропозиції щодо блокування веб-сайтів суб’єктів господарювання, покликані зменшити корупційну складову законопроекту.

            Також ІнАУ просить не включати у ЗП Про захист прав споживачів новації щодо врегулювання взаємовідносин між надавачем послуг та споживачами у сфері електронних комунікацій, які вже врегульовані у спеціальному Законі України «Про електронні комунікації», адже це може спричинити ситуацію, коли оператор буде двічі притягнений до відповідальності за одне й те саме правопорушення.