ІнАУ пропонує внести зміни до розпорядження НЦУ 668 щодо блокування веб-ресурсів

            Листом до НЦУ, НКЕК і Держспецзв’язку, див. Лист № 109/1-3 від 23.11.2022 НЦУ, НКЕК та Держспецзв’язку Асоціація просить внести зміни до Розпорядження НЦУ №668 від 18.11.2022, яке зобов’язує постачальників обмежити доступ до контенту визначеного бренду, в тому числі в соціальних мережах, а також пропонує операторам самостійно виявляти пов’язані ресурси, терміново блокувати їх і повідомляти НЦУ та НКЕК.

            ІнАУ вкотре заявляє, що жоден з відомих інструментів не спроможний коректно обмежити доступ до визначених інтернет-ресурсів, причому використання таких інструментів блокування неодмінно призводить до порушень у роботі мережі і створює ряд нових критичних вразливостей. До того ж використання користувачами сервісів vpn або супутникових засобів доступу до Інтернету, які останнім часом здобули широкого поширення в Україні, значною мірою зводять нанівець зусилля щодо блокування веб-ресурсів та сервісів на доступі.

            Також у листі ІнАУ зазначається, що оператори не повинні підміняти правоохоронні чи слідчі органи шляхом відслідковування, встановлення та прийняття рішення про видалення шкідливих веб-ресурсів/сервісів чи-то контенту.
 

            З огляду на зазначене та з метою недопущення порушення законних прав постачальників електронних комунікаційних мереж та/або послуг, ІнАУ просить врахувати надану аргументацію та внести відповідні зміни до Розпорядження НЦУ №668.